Візит Зеленського в США: про що президент говорив з Байденом і які угоди підписали Україна і Штати

Читать на русском

Подробиці візиту Володимира Зеленського в США – з ким зустрічався президент, чим закінчилися переговори з Джо Байденом, які угоди підписали.
Слово і діло

Президент Володимир Зеленський уже кілька днів перебуває з робочою поїздкою у США. Ключовою подією візиту, безумовно, була зустріч з американським президентом Джо Байденом, яку Зеленський охарактеризував як «нормальну, чоловічу розмову». Крім спільної заяви за підсумками зустрічі, в США було підписано кілька важливих угод. Про що домовилися Зеленський і Байден, що передбачають нові договори і про що український президент говорив в Стенфорді – в матеріалі «Слово і діло».

Westinghouse побудує п'ять атомних енергоблоків в Україні

31 серпня між Україною і США було підписано два документи з енергетики. Перший – заява щодо посилення двосторонньої співпраці в галузях енергетики і клімату. США, зокрема, обіцяли допомагати Україні в декарбонізації економіки і гарантуванні енергетичної безпеки держави.

Також був підписаний меморандум між «Енергоатомом» і компанією Westinghouse Electric. Він передбачає участь американської компанії в добудові четвертого енергоблоку Хмельницької АЕС і ще чотирьох енергоблоків інших атомних електростанцій в Україні. Орієнтовна вартість проєкту – близько 30 млрд доларів. «Це важливий крок до наближення майбутнього України з безвуглецевою енергетикою шляхом застосування провідного світового ядерного реактора для задоволення довгострокових потреб», – заявив президент Westinghouse Патрік Фрагман.

Володимир Зеленський також зустрівся з міністром енергетики США Дженніфер Гренхольм. Обговорювали, звичайно, газопровід «Північний потік-2». «Російський газ є найбруднішим у світі через значні викиди метану в процесі видобутку і транспортування, а також через корупцію, шантаж і маніпуляції», – заявив Зеленський.

У Росії вже встигли відреагувати на ці слова. «Зараз українські колеги вправляються в якийсь словесній еквілібристиці: то вважають, що Русь – це їхня первісна назва. То кажуть, що хрещення Русі – це якраз свято саме українське, тощо. Це сумно. Сам президент Зеленський робить якісь заяви про те, що наш газ – найбрудніший в світі. Загалом, це не від великого розуму, якщо чесно», – сказав міністр закордонних справ Сергій Лавров.

Оборонна угода зі США: що передбачає

Під час візиту Зеленського було підписано також рамкову угоду з США про стратегічні принципи оборонного партнерства. В угоді США підтверджують свою підтримку України і її територіальної цілісності, засуджують анексію Криму і агресію на Донбасі.

Серед цілей угоди також – підтвердження постійної підтримки права України визначати своє майбутнє і підтримка прагнення України до членства в НАТО.

В документах поставлені завдання, які повинні бути досягнуті до грудня 2026 року. США взяли на себе зобов'язання допомагати Україні:

  • протидіяти російській агресії;

  • проводити реформи у секторі оборони відповідно до стандартів НАТО;

  • поглиблювати співпрацю в Чорноморському регіоні.

«Слово і діло» вже поспілкувалося з експертом про те, що дасть оборонна угода Україна.

Підписали ще кілька документів. Зокрема, угоду про проєкти в сфері досліджень, розробок, випробувань і оцінки. Цей документ створить умови для впровадження передових оборонних технологій, початку проєктів в сфері модернізації озброєння і військової техніки із залученням американських інвестицій.

Україна і США будуть співпрацювати в сфері безпеки космічних польотів і надання послуг та інформації з космічної ситуаційної обізнаності.

Домовилися і про те, що між Україною і Штатами буде встановлена лінія захищеного зв'язку. У Державному департаменті відзначили, що лінія працюватиме 24 години на добу, щоб «мінімізувати ризик збройного конфлікту, який може виникнути в результаті нещасного випадку, прорахунку або непорозуміння з низки питань, що впливають на міжнародну безпеку».

Як пройшла зустріч Зеленського та Байдена

Довгоочікувана зустріч Володимира Зеленського і Джо Байдена відбулася 1 вересня. Головними темами, як і очікувалося, були безпека, війна і енергетика.

Переговори пройшли спочатку в розширеному форматі, а потім віч-на-віч. На початку зустрічі Зеленський традиційно подякував за запрошення і за те, що Байден знайшов час в такий складний момент, маючи на увазі ситуацію в Афганістані.

Також Зеленський передав Байдену список українських полонених, які перебувають в ОРДЛО, в Криму і в Росії. «Яку роль, яку допомогу можуть надати США в цьому питанні?» – запитав Зеленський.

«США залишаються переконаним прихильником суверенітету, територіальної цілісності України перед обличчям російської агресії, і наша підтримка євроатлантичного прагнення України залишається непохитною», – в свою чергу запевнив Байден.

За словами Дмитра Кулеби, Байден ще привітав Україну з успішним проведенням саміту «Кримської платформи».

В цілому зустріч, як сказав потім Володимир Зеленський, була конструктивною. «Я не знаю, чи виникла «хімія». Але те, що замість години зустріч тривала дві, свідчить про те, що сторони зацікавлені в діалозі і наслідках цього діалогу. Я вважаю, що зустріч була в нормальній, продуктивній, не в постійно сонячній атмосфері, а в чоловічій розмові», – сказав глава держави.

Обговорили реформи в Україні, питання окупації Криму, газопровід «Північний потік-2» і членство в НАТО. Байден, сказав Зеленський, підтримує вступ України в НАТО, але конкретних термінів вступу в Альянс не називає. Не було відповіді і на запрошення України приєднатися до процесу мирного врегулювання конфлікту на Донбасі.

При цьому Байден, за словами Зеленського, гарантував енергетичну безпеку України – в разі загрози від «Північного потоку-2» готовий запроваджувати санкції.

Зеленський також висловив надію, що Байден приїде в Україну до кінця своєї каденції.

Заява про стратегічне партнерство України і США: ключові моменти

Під час зустрічі Зеленського і Байдена на сайті Офісу президента України було опубліковано заяву про стратегічне партнерство України і США. У ній йдеться, що зв'язок між двома держави сильний ніж будь-коли.

У заяві п'ять розділів: перший – безпека і оборона, другий – демократія правосуддя і права людини, третій – енергетична безпека та клімат, четвертий – економічне зростання і процвітання, п'ятий – протидія пандемії і гуманітарна допомога. Повний текст заяви можна подивитися тут, а «Слово і діло» виділило ключові моменти:

  • США ніколи не визнають анексію Криму і підтримують зусилля України у використанні Кримської платформи;

  • США виділять Україні новий пакет допомоги з безпеки в розмірі 60 млн доларів, включаючи бронебійні системи «Джавелін» та іншу оборонну летальну і нелетальну зброю;

  • Україна планує посилити відповідальність за насильство проти будь-якої особи незалежно від статі, раси, етнічної приналежності, релігії, сексуальної орієнтації або політичних поглядів;

  • Україна і США виступають проти «Північного потоку-2». США не допустить використання Кремлем енергетики як геополітичної зброї;

  • Україна і США завершили підготовку Меморандуму про взаєморозуміння щодо комерційного співробітництва;

  • США виділять Україні 12,8 млн доларів COVID допомоги, а також 45 млн доларів гуманітарної допомоги для постраждалих від конфлікту на Донбасі.

Зеленський презентував План трансформації України

До зустрічі з Байденом Зеленський презентував у Вашингтоні План трансформації України (A Greater Justice and Opportunity – Building Prosperous and Resilient Ukraine) – бачення України на найближчі 5-10 років.

За словами Зеленського, в плані більш 80 проєктів на загальну суму 277 млрд доларів – фінансування буде за рахунок держбюджету, програм міжнародної допомоги, кредитів, інвестицій.

Народний депутат від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко сьогодні оприлюднив деякі проєкти, які включені в план:

  • участь в програмі з дослідження Місяця Artemis, в програмі NASA з розвитку пілотованих польотів на поверхню Місяця і в майбутньому на Марс;

  • трансфер технологій виробництва лікарських засобів та імунобіологічних препаратів зі США в Україну;

  • розвиток в Україні виробництва титанової продукції, апатитів і рідкоземельних елементів для країн-партнерів НАТО;

  • виробництво біопалива другого покоління;

  • будівництво мережі установок для виробництва біогазу, біометану і електроенергії з біомаси;

  • будівництво в Україні масштабних дата-центрів з хмарними сервісами від корпорацій Amazon;

  • облаштування підземних сховищ газу «Нафтогазу» для зберігання вуглецю;

  • інтеграція Української залізничної системи у європейську.

Промова Зеленського в Стенфорді: президент говорив про неприпустимість авторитарного режиму

Після переговорів у Вашингтоні Володимир Зеленський вирушив у Сан-Франциско. 2 вересня він виступив у Стенфордському університеті.

«Чи міг я колись, звичайний хлопець із простої родини, зі звичайного – прекрасного – промислового міста на сході України, представити, що буду виступати тут? Ні. Але все можливо. Правда, для цього як мінімум потрібно було стати президентом України», – почав Зеленський.

Про реформи в Україні під час війни: «І в цих умовах Україна будує демократичну, вільну, відкриту державу, створює антикорупційну систему інститутів, унікальну систему електронного декларування для чиновників, мінімізує вплив олігархів на економіку і політику країни, максимально спрощує ведення бізнесу, реформує банківський сектор, починає практику прозорих аукціонів на розвідку і видобуток природних ресурсів, впроваджує дієве і прозоре корпоративне управління, вперше за роки незалежності запускає прозорий ринок землі, зміцнює верховенство права і хоче реформувати судову систему».

Про українську мету: «Для нас це дуже важливо: повернути Крим, повернути Донбас. Ми будемо сильною і успішною країною – лідером Європи».

Про діджиталізацію: «Результат цієї реформи – це перемога над будь-якою середньою, дрібною корупцією в державі».

Про неможливість авторитарного режиму в Україні: «Українське громадянське суспільство настільки сильне, вільне і демократичне, що хто б що не хотів, хто б собі що не придумав, «дракону» з'явитися в Україні неможливо. Крила підріжуть».

З ким іще Зеленський зустрічався у Штатах

Одна з перших зустрічей українського президента у Вашингтоні була з керівником NASA Біллом Нельсоном. «Україна повинна знову стати космічною державою», – наголосив Зеленський. Обговорювали перспективи участі українських підприємств у проєкті «Антарес», програмі дослідження Місяця «Артеміда».

У Купертіно Зеленський зустрівся з главою компанії Apple Тімом Куком. Президент презентував йому проєкт Дія City, обговорили також можливість будівництва в Україні дата-центру Apple для сервісів iCloud.

Крім того, президент зустрічався з представниками ділових кіл США, президентом групи Світового банку і інвесторами Кремнієвої долини.

Поки точно невідомо, але, можливо, Зеленський зустрінеться із засновником компаній SpaceX і Tesla Ілоном Маском і засновником Amazon Джеффом Безосом.

Нагадаємо, чим раніше закінчувалися переговори президентів України і США, дивіться на інфографіці.

У колонці Дениса Поповича читайте про те, що принесла зустріч між Байденом і Зеленським.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: