Сайгон-2021: у США порівняли евакуацію з Кабула з відступом з В'єтнаму в 1975 році

Читать на русском
Конгресмен впевнений - або Байдена ввели в оману спецслужби США, або сам Байден навмисно вводив всіх в оману.
Стів СкалісGetty Images

Ситуація в Афганістані, коли Кабул пал, президент Афганістану втік, тисячі людей облягають аеропорти, а США змушені вертольотами вивозити своїх громадян із захопленого талібами міста, схожа на події 1975 року, коли армія США покидала столицю Південного В'єтнаму - місто Сайгон. Крім того, це провал зовнішньої політики Сполучених Штатів.

Про це заявив 15 серпня заступник глави Республіканської партії в Палаті Представників Парламенту США Стів Скаліс (штат Луїзіана) в ефірі телеканалу CBS.

На думку Скаліса, або Байдена ввели в оману спецслужби США, які прогнозували більш успішний опір Афганістану талібам, або сам Байден навмисно вводив всіх в оману.

«Таке враження, що багато хто в спецслужбах Байдена жахливо невірно оцінили ситуацію, я думаю, що згодом буде багато питань з приводу того, чому ще пару тижнів тому вони говорили абсолютно протилежне тому, що ми бачимо зараз в Афганістані» - розповів він.

Скаліс також прокоментував випадок, коли на вертольотах військового відомства США терміново евакуювалися в аеропорт Кабула співробітники посольства Сполучених Штатів в Афганістані. На його думку, це чіткий сигнал усім противникам США у світі.

«Це дійсно сигнал для наших супротивників у світі, які спостерігають за тим, що відбувається... Вони бачать, як легко було захопити райони, про які президент говорив, що цього не станеться. Але це сталося» - резюмував він.

Нагадаємо, в Афганістані в неділю, 15 серпня, бойовики радикального руху «Талібан» взяли під контроль столицю країни Кабул. У тому числі вони захопили президентський палац. Наступним кроком бойовики назвали проголошення Афганістану Ісламським еміратом - знову.

В аеропорту Кабула - паніка, тиснява, тисячі людей намагаються покинути країну, побоюючись репресій за співпрацю з США і країнами НАТО, або роботу на уряд. Однак на борт майже нікого не беруть.

Президент Афганістану Ашраф Гані в неділю, 15 серпня, подав у відставку після того, як таліби заявили про контроль над усією територією країни. Як і більша частина керівництва держави, Гані втік з країни в цей же день, зараз він знаходиться в Ташкенті.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: