У Кабулі царює паніка і величезні черги: підсумки подій афганської ночі

Читать на русском
Минулої ночі пали афганські провінції Вардак (Майдан Шахр пав вранці, 15 серпня), Лагман, Нандахар, Хост, Баміан і Дайкунді.
Ілюстративне фотоReuters

В Афганістані в неділю, 15 серпня, бойовики радикального руху «Талібан» почали наступ на столицю Кабул. Наразі радикали майже повністю контролюють територію країни.

Про підсумки подій минулої ночі повідомляє «Слово і діло», з посиланням на ряд телеграм-каналів, які висвітлюють ситуацію в Афганістані.

  • Повідомляється, що згідно із заявою МВС Афганістану, сили терористичного руху «Талібан» входять в Кабул з усіх боків, але це не зовсім так. Незважаючи на заяви афганської сторони, бойовикам наказано утриматися від насильства, всім бажаючим гарантований вільний вихід з міста (це ж, зокрема, підтверджують представники руху в Досі). У самому русі підкреслюють, що не мають наміру брати Кабул силою і хочуть перехідного процесу, всім дарована амністія. На даний момент бойовики увійшли в Хушал Хан на південно-західній околиці міста і виклали фотографію з поліцейської дільниці №5.

Україна готує шляхи евакуації своїх громадян з АфганістануМЗС України працює над організацією евакуації громадян з Афганістану. Поки запитів про допомогу ще не надходило.

  • При цьому, дороги в столиці забиті, в банки стоять величезні черги - все населення кинулося знімати гроші. В аеропорту також величезні черги.

  • Також, після падіння Мазарі-Шариф авіапарк терористичного руху поповнився великою кількістю авіатехніки. Бойовики контролюють увесь кордон;

  • Крім цього, в диппредставництві США в Кабулі панує паніка і величезні черги: усі стрімко заповнюють форми для візи і виїзду з країни. З самого посольства розпочато евакуацію персоналу, над столицею безупинно літають транспортні вертольоти. Президент США Джо Байден заявив, що США виходять з Афганістану так, щоб не постраждали американські «інтереси» і «цінності»: в Кабулі перебувають п'ять тисяч військовослужбовців США, які у разі загрози з боку бойовиків повинні вступити в бій.

  • Минулої ночі пали афганські провінції Вардак (Майдан Шахр пав вранці, 15 серпня), Лагман, Нандахар, Хост, Баміан і Дайкунді. Терористичний рух захопив повіт Баграм в Парване і обложив авіабазу Баграм. На межі здачі Нурістан.

  • Зазначається, що ополчення з провінції Балх втекло до Узбекистану, Атта Мухаммад Нур звинуватив зрадників і змовників в здачі Мазарі-Шариф «Талібану». З провінції Фарах надходять новини про страту чиновників, але підтвердження цьому немає.

  • При цьому, ВС Афганістану втратили 6 з 7 армійських корпусів: 203 (Гардез), 205 (Герат), 207 (Кандагар), 209 (Мазарі-Шариф), 2015 (Гільменд) і 217 (Кундуз). Залишився лише 201 (Лагман). З точки зору сучасної військової історії це, напевно, одна з найгучніших і масштабних військових втрат в такі стислі терміни.

Нагадаємо, що ВПС США завдали авіаудар по талібам в районі аеропорту Кандагара.

Раніше ми повідомляли, що в столицю Афганістану прибули американські війська.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: