Подкаст «Словом» за 2 серпня: обіцянки політиків до Дня Незалежності та паспортизація ОРДЛО

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 2 серпня - в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.‌
Подкаст Словом і Діломslovoidilo.ua

Про те, як довго зберігається необхідна кількість антитіл після застосування різних вакцин від коронавірусу. Про протидію примусовій паспортизації Росією українців на окупованих територіях. Про національний спротив і збільшення чисельності Збройних сил. Та про обіцянки політиків і чиновників до 30-ї річниці Незалежності України. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Антитіла проти коронавірусу: як довго вони зберігаються

У світі вже майже дев'ять місяців триває вакцинація від коронавірусу, але поки що вчені не можуть дати вичерпної відповіді на питання – як часто доведеться робити щеплення від COVID-19. У найближчому майбутньому деякі країни мають намір вводити населенню бустерну дозу вакцини, щоб посилити захисний ефект. Далі найвірогіднішим сценарієм називають щорічну ревакцинацію.

Згідно з останніми дослідженнями, результат яких озвучив генеральний директор Pfizer Альберт Бурла, ефективність вакцини Pfizer/BioNTech становить 96,2%. Приблизно за 4-6 місяців після введення другої дози ефективність становить приблизно 84%.

Таким чином, протягом 18 місяців після вакцинації ефективність препарату становитиме менш як 50%, і тоді знадобиться ревакцинація.

Національний інститут алергії та інфекційних захворювань, який брав участь в розробленні вакцини Moderna, заявив, що максимальна ефективність препарату в 94% зберігається щонайменше протягом трьох місяців.

Максимальна ефективність вакцини АstraZeneca зберігається протягом двох-трьох місяців. В дослідженні Інституту інформатики охорони здоров'я при Університетському коледжі Лондона стверджується, що після введення другої дози АstraZeneca за протоколом рівень антитіл до коронавірусу знижується приблизно в п'ять разів.

Після вакцинації китайською CoronaVac рівень антитіл падає нижче потрібного рівня приблизно через шість місяців після введення другої дози. Але як відзначають учені, підсилювальну дію може дати третя доза препарату.

Про дослідження різних вакцин від коронавірусу і стійкості антитіл після їхнього застосування - читайте докладніше в нашому тематичному матеріалі на сайті.

Раніше, нагадаємо, ми публікували матеріал, стосовно комбінування вакцин. А також досліджували, які обмеження запроваджують різні країни для нещеплених від COVID-19 громадян.

Паспортизація ОРДЛО: як будуть протидіяти політиці Росії

Наприкінці 5-ї сесії Верховної ради народні депутати зареєстрували законодавчу ініціативу №5822 «Про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» щодо автоматичної втрати громадянства України у разі добровільного набуття громадянства держави-агресора – Російської Федерації». Автори документа наголошують на загрозах національній безпеці України паспортизації українців на території ОРДЛО, і вважають її спробою «створити в Україні «п'яту колону», яка буде лояльною до Росії та в разі потреби закликатиме Росію їх захистити».

Ще наприкінці лютого Рада національної безпеки та оборони доручила Кабінету міністрів протягом двох місяців розробити законопроєкт про виявлення українців з подвійним громадянством. Одна із передумов законопроєкту – не лише створити передумови реагування на загрози паспортизації з боку РФ, але й виявити на державних посадах та в правоохоронних органах, СБУ осіб із подвійним громадянством.

Багато хто з експертів вважає, що автоматична втрата громадянства України у разі набуття громадянства держави-агресора – суперечитиме Конституції України. Ба, більше: такі дії з боку України фактично свідчитимуть про припинення боротьби за права людей на тимчасово окупованих територіях, і фактично про відмову від політики так званої «безпечної реінтеграції» Донбасу.

Про проблему детальніше та про можливі заходи із запобігання паспортизації українських громадян Росією на окупованих територіях - читайте в спеціальному матеріалі на нашому сайті та в телеграм-каналі.

Територіальна оборона: що це таке та для чого потрібно

Президент Володимир Зеленський, 29 липня, підписав закони «Про основи національного спротиву» і про зміни до Закону «Про чисельність Збройних Сил України». Перший документ передбачає збільшення чисельності ЗСУ шляхом збільшення чисельності Сил спеціальних операцій на 1000 осіб і Сил територіальної оборони до 10 тисяч осіб. Для реалізації цього документа наступного року передбачається виділити 2,5 млрд грн.

Другий закон передбачає створення в Україні системи національного спротиву з широким залученням до оборони країни цивільного населення. Бригади сил тероборони повинні формуватися в кожній області та додатково в кожному місті з чисельністю населення понад 900 тис. жителів. Батальйони бригад ТрО будуть розташовуватися в кожному адміністративному районі, а також в обласних центрах.

Створення сил територіальної оборони в нашій країні назріло ще у 2014 році, відразу після початку російського військового вторгнення до Криму і на Донбас. Якою б численною не була армія, їй дуже важко тримати кругову оборону, особливо проти такого противника, як Російська Федерація. Без допомоги місцевого населення тут не обійтися. А місцеве населення має володіти певними знаннями у військовій справі та бути готовим захистити хоча б своє рідне місто. Фактично, ми створюємо підготовлене ополчення, яке в будь-який момент зможе стати до виконання бойових завдань.

Створення ефективної системи національного опору може сильно підвищити ціну військового вторгнення в Україну. Тому в потребі формування цієї системи немає жодних сумнівів. Інша річ – методи, за допомогою яких передбачається створювати сили ТрО.

Про те, які питання можуть виникати в процесі реалізації цих законів на практиці - читайте в авторській колонці Дениса Поповича на нашому сайті.

Обіцянки політиків до Дня Незалежності

Під Києвом вже другий місяць ремонтують трасу до аеропорту «Бориспіль». Картину з великою кількістю спецтехніки та величезними заторами доповнює білборд зі словами «До 24 серпня побудуємо нову дорогу». Цей напис – є певним уособлення того, як в Україні та досі люблять підганяти завершення інфраструктурних проєктів під якісь свята. Цьогоріч привід тим паче грандіозний – 30-річчя Незалежності України. І до цієї дати політики та чиновники багато чого вже наобіцяли.

Напередодні Дня Незалежності, 23 серпня, відзначається День державного прапора. До свята президент Володимир Зеленський обіцяв у всіх регіонах країни встановити великі прапори.

У грудні президент говорив, що до 30-річчя Незалежності буде відремонтована «найдовша дорога» Стрий – Покровськ. Щоправда, в лютому президент вже сказав, що її збудують у 2021 році, вже без прив’язки до дат.

Заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко обіцяв до Дня Незалежності відкрити урбан-парк в Києві на ВДНГ. А ще обіцяв відкрити всі мостові переходи Запорізького мосту.

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків обіцяв до свята встановити локомотив у Привокзальному сквері.

Голова Херсонської обласної адміністрації Сергій Козир обіцяв до річниці Незалежності побудувати першу чергу шляхопроводу, який з'єднає два райони. І, крім того, урочисто відкрити стадіон у селі Чорнобаївка.

Ще один стадіон до Дня Незалежності хочуть облаштувати в Чагорській громаді, так сказав голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук.

У планах нової глави Івано-Франківської обласної державної адміністрації Світлани Онищук завершити до свята ремонт і відкрити музей писанки в Коломиї.

Глава Рівненської ОДА Віталій Коваль пообіцяв до Дня Незалежності здати в експлуатацію приймальне відділення Сарненської центральної районної лікарні.

Про обіцянки чиновників і політиків до Дня Незалежності України дізнавайтеся більше з нашого спеціального матеріалу.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: