Вакцина AstraZeneca: що відомо про препарат

Читать на русском
Що відомо про вакцину AstraZeneca – можливі побічні ефекти, чи є зв'язок між вакцинацією і тромбозом, рівень ефективності.
Reuters

В Україні від початку кампанії вакцинації прищепили вже 1 млн 241 тис. 8 осіб, з них 147 тис. 118 українців отримали дві дози вакцини. Наші медики використовують для вакцинації препарати AstraZeneca, CoronaVac і Pfizer. «Слово і діло» зібрало все, що на даний момент відомо про вакцину AstraZeneca-Oxford.

Принцип дії вакцини AstraZeneca

Вакцину розробила шведсько-британська компанія AstraZeneca спільно з Оксфордським університетом.

У вакцини векторний принцип дії – в організм людини потрапляє ослаблена версія вірусу, завдання якої доставити в клітину ген хвороботворного вірусу, проти якого потрібно виробити імунітет. Захворювання на коронавірус вакцина викликати не може.

Препарат може зберігатися тривалий час за температури 2-8 градусів за Цельсієм.

Для повної імунізації людині необхідно ввести дві дози з інтервалом від 8 до 12 тижнів. Якщо подовжити інтервал до 12 тижнів, то ефективність вакцини підвищується.

Наскільки ефективний препарат від AstraZeneca

Спочатку розробники повідомляли про 79% ефективності вакцини, але після останніх досліджень знизили її до 76%. При цьому вакцина на 100% захищає від тяжкого перебігу захворювання та госпіталізації.

Крім того, вакцина AstraZeneca ефективна проти індійського і британського штамів коронавірусу.

Можливі побічні ефекти після вакцинації

Найпоширенішими побічними ефектами після вакцинації AstraZeneca є:

  • почервоніння, біль, набряк в місці ін'єкції;

  • лихоманка або озноб;

  • головний біль, біль в м'язах або суглобах;

  • збільшення лімфатичних вузлів;

  • нудота;

  • стомлюваність;

  • безсоння.

Детальніше про те, які побічні ефекти можуть виникнути після вакцинації, можна подивитися на нашій інфографіці.

Нагадаємо також, що навесні 2021 року в декількох європейських країнах були зафіксовані випадки тромбозу у людей, прищеплених AstraZeneca. Однак прямого зв'язку між вакцинацією і смертями не знайшли. Європейське агентство з лікарських засобів заявило про безпечність препарату і відсутність свідчень того, що він обумовлює підвищений ризик тромбозу.

Сама фармацевтична компанія також заявила, що аналіз даних вакцинації людей в Євросоюзі і Великій Британії показав, що вакцина не створює підвищений ризик виникнення тромбоемболії.

Аналоги AstraZeneca

У британсько-шведської вакцини AstraZeneca є кілька аналогів. У 2020 році компанія уклала угоду з індійським інститутом сироваток Serum Institute of India (один зі світових лідерів з виробництва вакцин). На базі інституту виготовляється вакцина за ліцензією AstraZeneca, але з локальною назвою CoviShield.

Також вакцину AstraZeneca виробляють в Південній Кореї на потужностях SK Bioscience Co. Ltd. – спеціалізованої компанії з виробництва вакцин.

В яких країнах використовують AstraZeneca

Вакцина Oxford/AstraZeneca схвалена в майже 100 країнах світу, включаючи держави Європейського Союзу. Індійський аналог Covishield схвалили в 40 країнах, зокрема в Україні, Канаді, Угорщині і Бразилії.

При цьому Єврокомісія хоче судитися з компанією AstraZeneca через невиконання контракту з постачання вакцин. Згідно з контрактом, компанія з грудня 2020 року до червня 2021-го мала поставити до Євросоюзу 300 млн доз вакцини, зокрема 180 млн доз у квітні-травні. Замість цього в другому кварталі 2021-го буде поставлено тільки 70 млн доз.

Кого в Україні прищеплюють AstraZeneca

В Україні використовують вакцину AstraZeneca виробництва Індії, Південної Кореї, а також Італії. Зокрема, нам доставили 500 тисяч доз Covishield, 367 тисяч доз AstraZeneca-SKBio і 705 тисяч доз AstraZeneca в рамках ініціативи COVAX.

Вакциною AstraZeneca в Україні прищеплюють:

  • громадян старше 65 років;

  • медиків та працівників закладів охорони здоров'я;

  • учасників операції Об'єднаних сил;

  • соціальних працівників;

  • співробітників Міністерства внутрішніх справ і Служби безпеки України;

  • людей, які вакцинуються залишковими дозами.

Нагадаємо, раніше ми докладно писали про вакцини CoronaVac та Pfizer/BioNTech.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: