Комбінування вакцин від COVID-19: наскільки це безпечно і чи роблять таке в Україні

Читать на русском
Кілька досліджень довели, що змішувати вакцини від коронавірусу безпечно. Крім того, у людини виробляється більше антитіл.
Слово і діло

У світі активно йде кампанія по вакцинації від коронавірусу. Прогресивні країни вже прищепили більше половини свого населення, але пандемія продовжує розвиватися. Періодична нестача вакцини, випадки важких побічних ефектів і нові небезпечні штами COVID-19 підняли два нових питання: чи потрібно вводити третю дозу вакцини і чи можна змішувати препарати. Щодо першого питання є тільки попередні дані досліджень, в той час як ідею комбінувати вакцини вже застосовують деякі країни. Що з цього приводу кажуть вчені і яка позиція України, розібралося «Слово і діло».

Навіщо потрібно змішувати різні вакцини

Первісна причина, через яку в світі почали досліджувати питання комбінування вакцин – їх дефіцит. Поки ситуація з поставками була більш непередбачувана був ризик, що запас однієї вакцини завершиться, а людина отримала тільки першу дозу, яка не дає необхідний імунітет.

Також деякі країни стали розглядати можливість змішування вакцин після повідомлень про небезпечні побічні ефекти. Йдеться, зокрема, про випадки тромбозу після використання препарату AstraZeneca. Кілька країн на час відмовилися від цієї вакцини, але населенню потрібно було проводити ревакцинацію. Тоді вирішили другою дозою вводити мРНК-вакцину – Pfizer або Moderna.

З появою нових, більш контагіозних штамів коронавірусу, які викликають важкий перебіг хвороби, комбінування різних вакцин стало способом посилити відповідь імунної системи людини.

Чи безпечно змішувати вакцини від COVID-19: думка вчених

Оксфордський університет проводив дослідження безпечності використання різних вакцини від коронавірусу. В одному з випробувань взяли участь 830 добровольців старше 50 років. Їм вкололи одну дозу вакцини AstraZeneca і одну – Pfizer.

За попередніми даними, серйозних побічних ефектів у добровольців не було. Найчастіше був озноб, головний біль і біль у м'язах, а після введення другої дози – жар і втома. Як і при звичайній вакцинації, ці побічні ефекти були короткочасними.

Крім того, з'ясувалося, що, якщо вводити спочатку дозу AstraZeneca, а потім Pfizer, в організмі утворюється більше антитіл, ніж якщо повністю вакцинувати людину AstraZeneca.

Тепер британські вчені досліджують також змішування вакцини Moderna та Novavax. Участь беруть більше тисячі добровольців.

Комбінована вакцинація найкраще захищає від дельта-штаму – дослідженняПоєднання декількох типів вакцини дозволяє вакцинованому отримати кращий захист від дельта-штаму коронавірусу - і при цьому не має значення вік щепленого

Вчені з Інституту здоров'я ім. Карлоса III в Іспанії також провели дослідження безпечності та ефективності змішування вакцин AstraZeneca і Pfizer. Вони підтвердили, що це безпечно для людей молодше 60 років.

У дослідженні взяли участь 673 добровольців. Після отримання першої дози AstraZeneca, а другої Pfizer, рівень антитіл в їх організмі збільшився в 123 рази через тиждень після ревакцинації, і в 150 разів – через два тижні.

Серйозних побічних ефектів теж не було: тільки головний біль, слабкість, озноб, легкий кашель.

Аналогічні висновки надали німецькі вчені з Саарського університету. У їх дослідженні взяли участь більше 200 осіб, які отримали AstraZeneca в якості першої дози і Pfizer або Moderna в якості другої. У цих людей імунна відповідь була краще, ніж у тих, хто пройшов повний курс вакцинації виключно AstraZeneca.

Вчені в Таїланді вирішили перевірити, що буде якщо змішати китайську вакцину Sinovac і британсько-шведську AstraZeneca. Вони дійшли висновку, що така зв'язка більш ефективно захищає від нового штаму Дельта.

Що про комбінування вакцин кажуть ЄС і ВООЗ

Європейське агентство з лікарських засобів, з одного боку, заявило, що є істотні наукові підстави вважати, що змішування вакцин від коронавірусу безпечно і ефективно.

З іншого боку, в EMA ще чекають висновків більш довгострокових досліджень і поки не рекомендують використання вакцин різних виробників в якості першої і другої дози. Тобто таке рішення кожна європейська країна приймає самостійно.

У Всесвітній організації охорони здоров'я поки стримано ставляться до ідеї комбінувати вакцин. Особливо експерти ВООЗ наполягають на тому, що рішення повинні приймати органи охорони здоров'я, а не самі громадяни. Крім того, в ВООЗ також закликають дочекатися результатів більш масштабних досліджень.

Чи комбінують вакцини від коронавірусу в Україні

В кінці червня головний санітарний лікар Ігор Кузін розповів, що в Україні розглянуть можливість комбінування різних типів вакцин. За його словами, дуже ймовірно, що це дозволять.

«Це досить складно з точки зору логістики, адже треба поєднувати різні платформи вакцин. Але наукові дослідження зараз показують, що деякі комбінації першої і другої дози вакцин призводять до більшої імуногенності, ніж один тип вакцини», – сказав Кузін.

2 липня голова Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики при МОЗ Федір Лапій розповів ЗМІ, щоб було прийнято рішення дозволити змішувати певні вакцини від коронавірусу, але лише в певних випадках. Позиція МОЗ наступна:

  • якщо людину вакцинували першою дозою Pfizer, то другу дозу потрібно також робити вакциною Pfizer;

  • якщо невідомо, яким препаратом робили першу дозу, або людину вакцинували Moderna, то друга доза вводиться вакциною від Pfizer;

  • якщо людина вакцинована першою дозою від AstraZeneca, то краще, щоб і друга доза була від AstraZeneca;

  • якщо після введення першої дози AstraZeneca були зафіксовані тромбози або серйозні побічні ефекти, то в якості другої дози вводять Pfizer;

  • якщо є дефіцит вакцини від AstraZeneca, то другу дозу можуть ввести препаратом від Pfizer.

Які країни вже змішують вакцини від коронавірусу

У США дозволили змішувати антикоронавірусні вакцини при необхідності: якщо вакцини потрібного виробника немає в наявності, або якщо виробник вакцини першої дози невідомий. Аналогічне рішення прийняли у Великій Британії. Канада дозволяє змішувати вакцини AstraZeneca-Oxford, Pfizer і Moderna.

В Італії громадянам до 60 років, які отримали першу дозу вакциною AstraZeneca, можуть вводити препарати Pfizer і Moderna в якості другої дози.

Як буде розвиватися пандемія COVID-19 восени: прогноз ученихОптимістичний і песимістичний прогноз учених щодо поширення COVID-19 восени в Україні, США, Індії.

Німеччина рекомендує своїм громадянам, які отримали першу дозу вакцини AstraZeneca, зробити ревакцинацію препаратом Pfizer або Moderna. На думку німецьких вчених, імунна реакція після змішування вакцин набагато краще. Зокрема, канцлер Німеччини Ангела Меркель прищепилася двома різними вакцинами: перша доза – Astrazeneca, друга – Moderna.

У Франції особам молодше 55 років після першої дози AstraZeneca, другою колють Pfizer або Moderna. Теж щоб поліпшити імунну реакцію організму.

У Південній Кореї вирішили змішувати вакцини проти коронавірусу від різних виробників через проблеми з поставками.

Зовсім інноваційне рішення прийняли в Таїланді: в країні після першого щеплення препаратом від Sinovac будуть вакцинувати AstraZeneca.

Азербайджан першим в світі буде вивчати, чи можна комбінувати російський «Супутник V» (ще навіть не схвалений ВООЗ) і AstraZeneca.

Нагадаємо, на інфографіці можна подивитися, які країни ввели обов'язкову вакцинацію від коронавірусу.

Також ми писали, який прогноз щодо розвитку пандемії COVID-19 дають вчені на осінь.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: