Які країни запроваджують обмеження для нещеплених від COVID-19 громадян

Читать на русском
У деяких країнах невакцинованим громадянам не можна відвідувати ресторани, кінотеатри та інші громадські місця.
Слово і діло

У Всесвітній організації охорони здоров'я заявили про початок нової хвилі коронавірусу у світі, вона пов'язана, передусім, з Дельта-штамом. Цю хвилю називають «епідемією нещеплених», адже більшість хворих не пройшли вакцинацію. У країнах світу вже почали поступово боротися з цим: деякі категорії громадян мають зробити щеплення обов'язково, а невакцинованих «м'яко ізолюють», заборонивши відвідувати громадські місця. Які країни вже запровадили таку заборону і чи вживатимуть аналогічних заходів в Україні, розібралося «Слово і діло».

Парламент Франції 26 липня ухвалив закон про додаткові заходи боротьби з коронавірусом. Він передбачає, що «паспорти здоров'я» (паперові або електронні) потрібно буде пред'являти на вході в приміщення закладів громадського харчування, під час посадки на громадський транспорт – потяг, літак, автобус (внутрішні рейси). Ці обмеження набудуть чинності від серпня.

Крім того, система таких перепусток вже працює при вході в музеї, театри, в кінозали, на фестивалі, концерти, спортивні та інші заходи за участю більше 50 осіб.

Отримати «паспорт здоров'я» можуть ті, хто пройшов повний курс вакцинації, препаратами, схваленими в ЄС (Pfizer, Moderna, AstraZeneca і Johnson & Johnson), а також ті, хто нещодавно перехворів на COVID-19 або отримав негативний результат ПЛР-тесту.

Поки що «паспорти здоров'я» працюють тільки для повнолітніх громадян, але з 30 вересня їх перевірятимуть і у дітей з 12 років. Нові правила діятимуть до 15 листопада, проте їх можуть продовжити – все залежатиме від епідеміологічної ситуації.

Рішення влади викликало масові протести: на вулиці Парижа вийшли понад 160 тисяч людей, яких розігнали водометами та сльозогінним газом.

В Італії з 6 серпня «зелений пропуск» стане обов'язковим для входу в кінотеатри, музеї, заклади харчування (на відкриті тераси, як і у Франції, вхід вільний), транспорт, басейни, тренажерні зали, стадіони та інші громадські місця. Отримати перепустку можуть ті, хто прищепився хоча б однією дозою вакцини від коронавірусу (але якщо другу дозу не зробити вчасно, то пропуск анулюють), нещодавно перехворів або здав ПЛР-тест.

У країні теж не обійшлося без протестів – вони пройшли в 80 італійських містах.

Які країни запровадили обов'язкову вакцинацію від коронавірусуОбов'язкову вакцинацію від коронавірусу для деяких категорій громадян ввели у Франції, Італії, Росії, Греції, Латвії та інших країнах.

Обмеження для невакцинованих громадян запровадили також у Греції: бари, ресторани, кафе будуть обслуговувати в закритих приміщеннях тільки щеплених від коронавірусу. Обмеження діятимуть щонайменше до 31 серпня.

В Абу-Дабі (ОАЕ) з серпня невакцинованим громадянам заборонять відвідувати більшість громадських місць – торговельні центри, ресторани, кафе, тренажерні зали, музеї, парки, курорти, школи, університети, дитячі сади. Винятки становитимуть лише супермаркети і аптеки. Більш того, довідка про вакцинацію знадобиться для відвідування державних установ.

В Ізраїлі станом на червень вакцинували від COVID-19 більшість дорослого населення. Через це влада вирішила скасувати часткові обмеження для нещеплених громадян. Раніше без «зеленого паспорта» не дозволялося перебувати в закритих приміщеннях ресторанів і відвідувати масові заходи – концерти, театральні вистави тощо. Правда, зараз рівень захворюваності на коронавірус в країні знову зростає, і влада думає повернути цей карантин.

Росія на загальнодержавному рівні не ухвалювала рішення про будь-які обмеження для невакцинованих громадян, але кожен регіон може їх ввести самостійно. Так, в Чечні без сертифікатів вакцинації не пускатимуть у мечеті, магазини, заклади громадського харчування, в громадський транспорт і на територію спортивно-розважальних об'єктів.

Деякий час в Москві діяла система QR-кодів, які видавали вакцинованих або тим, хто недавно перехворів. З їхньою допомогою можна було потрапити у внутрішні приміщення кафе і ресторанів, а також на масові заходи за участю більше 500 осіб. У кількох регіонах туристів будуть заселяти в готелі тільки за наявності сертифіката вакцинації або негативного ПЛР-тесту. Крім того, в російських регіонах є поняття «вільні від COVID-19 зони»: це ресторани, бари, музеї та інші заклади, де більшість співробітників вакциновані, а відвідувачів пускають з сертифікатом або негативним тестом.

У Німеччині наразі тільки обговорюють можливі обмеження для нещеплених від коронавірусу. Таким громадянам можуть заборонити відвідувати ресторани, кінотеатри і стадіони. Причому потрібна буде саме довідка про вакцинацію, а не негативний результат ПЛР-тесту.

До яких країн Євросоюзу можуть в'їхати українціНевакциновані українці можуть поїхати в Німеччину, Францію, Грецію, Болгарію, Португалію, Данію і кілька інших європейських країн.

Влада Північної Македонії допустила, що восени запровадять обмеження для громадян, які не вакциновані. Суть можливих обмежень не розкрили, але навряд чи вони будуть сильно відрізнятися від інших країн. В Естонії теж розробляють правила відвідування масових заходів для щеплених і нещеплених громадян. Для останніх вочевидь будуть обмеження.

На стадії обговорення перебуває питання введення нових обмежень в Литві. Там знову зростає рівень захворюваності на COVID-19. Незабаром уряд може затвердити нові правила, згідно з якими відвідувати заклади громадського харчування та заходи зможуть тільки щеплені громадяни. Для входу в такі місця потрібно буде пред'явити «паспорт можливостей». Аналогічних заходів можуть вжити в Латвії.

У канадській провінції Квебек попередили, що в разі погіршення епідеміологічної ситуації невакцинованих громадян перестануть пускати у спортзали, ресторани і театри.

Чи будуть запроваджувати обмеження для невакцинованих в Україні

В Україні поки що ввели тільки одне обмеження для нещеплених громадян: при в'їзді в країну потрібно буде здати ПЛР-тест або самоізолюватися. Для тих, у кого є сертифікат вакцинації або довідка про отримання хоча б однієї дози вакцини, в'їзд буде вільним.

Головний санітарний лікар Ігор Кузін припустив, що під час наступного локдауну для вакцинованих українців будуть деякі послаблення. «Це все буде вирішуватися відповідною постановою Кабінету міністрів. Дійсно, ми розглядаємо в майбутньому таку можливість. Йдеться про використання внутрішнього COVID-сертифікату. Це електронний документ, який ви зможете згенерувати в додатку «Дія», який підтверджує факт щеплення проти COVID-19. Серед різних опцій, в тому числі, розглядається можливість дозволити працювати підприємствам з вакцинованими співробітниками, які будуть відвідувати щеплені проти COVID-19 клієнти», – розповів він в інтерв'ю.

Нагадаємо, на нашій карті можна подивитися, які країни запровадили обов'язкову вакцинацію від коронавірусу.

На інфографіці – який прогноз щодо захворюваності та смертності від COVID-19 дають на осінь учені.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: