Американська вакцина від коронавірусу Moderna: що відомо про препарат

Читать на русском
Вакцина від коронавірусу Moderna – рівень ефективності, принцип дії, можливі побічні ефекти.
Reuters

В Україні від коронавірусу прищепили 1 млн 328 тисяч 70 осіб, з них дві дози отримали 161 тисяча 378 осіб. Для вакцинації у нас використовують препарати AstraZeneca, CoronaVac та Pfizer. «Слово і діло» пропонує подивитися, що відомо про американську вакцину Moderna, якої в Україні немає.

Принцип дії вакцини Moderna

Американський препарат Moderna, як і Pfizer/BioNTech – це РНК-вакцина. Тобто вона зроблена на основі штучного генетичного матеріалу збудника. В організмі людини клітини, користуючись отриманою мРНК, починають виробляти елементи вірусу і тим самим провокують захисну реакцію імунної системи.

Захворіти на коронавірус після вакцинації препаратом Moderna – неможливо. Плюс цієї вакцини, якщо порівнювати з Pfizer у тому, що вона не вимагає зберігання за наднизьких температур – для неї достатньо 2-8 градусів за Цельсієм.

Для завершення вакцинації людині потрібно ввести дві дози препарату з інтервалом в один місяць.

Наскільки ефективний препарат Moderna

Ефективність захисту від коронавірусу після щеплення Moderna через 14 днів після введення першої дози, становить приблизно 92%.

Згідно з останніми дослідженнями виробника, через пів року після введення другої дози вакцина ефективна на 90%. Крім того, вона на 95% захищає від тяжкого перебігу захворювання.

Також в Moderna повідомили, що їхня вакцина на 100% ефективна для дітей у віці від 12 до 17 років.

Які можливі побічні ефекти після вакцинації

Найпоширеніші побічні ефекти після застосування вакцини Moderna:

  • біль в місці ін'єкції, набряк або почервоніння;

  • стомлюваність, головний біль, біль в суглобах і м'язах;

  • озноб, нудота і блювота;

  • підвищення температури.

Переважно, побічні ефекти були легкими або помірними, вони частіше виникали у молодих людей і зникали через кілька днів після вакцинації.

Крім того, виробник зазначає, що існує незначна ймовірність того, що вакцина може викликати тяжку алергічну реакцію. Зазвичай, це може статися в інтервалі від декількох хвилин до однієї години після введення дози. Ознаки тяжкої алергічної реакції можуть бути такими:

  • утруднене дихання;

  • набряк обличчя і горла;

  • пришвидшене серцебиття;

  • висип по всьому тілу;

  • запаморочення і слабкість.

Людям, у яких виникла важка реакція після першої дози вакцини, не можна вводити другу дозу.

Більше про побічні ефекти від різних вакцин – на інфографіці «Слово і діло».

В яких країнах використовують вакцину Moderna

Всесвітня організація охорони здоров'я 1 травня схвалила вакцину проти коронавірусу Moderna для екстреного застосування. Раніше це зробили Європейське агентство з лікарських засобів і Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США.

На сьогодні вакцину Moderna схвалили в 49 країнах. Зокрема, у США, Великій Британії, Бельгії, Австрії, Німеччині, Канаді, Ізраїлі, Данії, Франції та інших європейських країнах.

Вакцина Moderna в Україні

В Україні американської вакцини Moderna немає і, судячи з усього, закуповувати її не будуть. Після свого звільнення з посади міністра охорони здоров'я Максим Степанов пояснив, чому від контракту з компанією відмовилися.

«Ми спілкувалися з двома американськими компаніями – Pfizer і Moderna. З Moderna ми нікуди не просунулися, тому, що терміни поставки, які вони нам запропонували, були неприйнятні. Терміни, обсяги, які вони нам пропонували, я навіть про цінові показники не кажу, нас не влаштували», – розповів Степанов.

Раніше ми докладно писали про такі вакцини: китайську CoronaVac, Pfizer/BioNTech, AstraZeneca і американську Johnson & Johnson.

Нагадаємо, в Україні почали видавати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію проти COVID-19. «Слово і діло» розібралося, що це і чим відрізняється від COVID-паспорта.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: