Подкаст «Словом» за 19 липня: Зеленський і Байден, Moderna в Україні та рішення депутатів

Читать на русском

Про зустріч президентів України та США, яка нібито не відбудеться у липні, як обіцяли. Про вакцину від компанії Moderna, яка приїхала в Україну у кількості понад 2 млн доз. Про те, за що встигли проголосувати депутати Верховної ради перед канікулами. Та про те, скільки коштує цього літа пожити на популярних українських курортах. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

В Офісі президента спростували інформацію про те, що зустріч президента Володимира Зеленського з лідером США Джо Байденом переноситься на другу половину серпня. Прессекретар президента Сергій Никифоров у коментарі Суспільному заявив, що «Зустріч планується на останні дні липня, перші дні серпня, приблизно в цьому діапазоні», і додав, що дата зустрічі змістилася з протокольних і логістичних причин, і порадив «не робити з цього трагедію».

При цьому Никифоров наголосив, що інформація про те, що Білий дім відклав зустріч нібито через скандал зі зміною керівництва НАК Нафтогаз є неправдивою.

Нагадаємо, напередодні в ЗМІ з'явилася інформація про те, що візит Зеленського в США не відбудеться в липні, як очікувалося.

В Україну прибула вакцина від Moderna

Дитячий фонд ООН доставив в Україну понад 2 млн доз COVID-вакцини виробництва американської компанії Moderna. Партія в розмірі 2 000 040 доз була надана американським урядом через глобальний механізм COVAX, - повідомляє ЮНІСЕФ.

Зазначається, що ця партія COVID-вакцини піде на щеплення мобільними бригадами організованих колективів та професійних груп попередніх етапів вакцинації.

Spikevax від Moderna - це мРНК-вакцина, яка потребує особливих умов транспортування та зберігання, а саме температури від -50°C до -15°C. Для повного курсу вакцинації цим препаратом потрібно отримати дві дози.

За словами представників компанії, вакцина спричиняє появу в організмі людини титрів антитіл, що нейтралізують вірусні частки всіх штамів. Також зазначається, що вакцина не містить вірусу, тому заразитися коронавірусом після щеплення нею неможливо.

Раніше, нагадаємо, ми вже писали детально про те, що відомо про вакцину від компанії Moderna, цей матеріал доступний для ознайомлення на нашому сайті.

Верховна Рада пішла на канікули: що наприймали депутати

Верховна рада України пішла на канікули. До повноцінної роботи депутати повернуться на початку вересня, хоча є ймовірність того, що будуть скликатися позачергові засідання.

Перед канікулами Рада встигла ухвалила 49 законопроєктів: 14 – за основу та 35 – в цілому. Зокрема два законопроєкти щодо судової реформи – про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів (з пропозиціями Володимира Зеленського) і про відновлення роботи Вищої ради правосуддя.

У другому читанні був ухвалений закон, який забороняє продаж ліків дітям до 14 років, в аптеці у підлітків можуть тепер просити документ, який підтверджує вік.

Рада схвалила закон, який передбачає цифровізацію держпослуг (так званий режим paperless). Як відзначили в Міністерстві цифрової трансформації, до 2024 року планується зацифрувати 100% державних послуг.

Крім того, у другому читанні ухвалили базовий закон про Дія.City – це спеціальний правовий режим для IT-галузі, який передбачає спеціальні умови оподаткування, нові форми та варіанти співпраці фахівців з компанією тощо.

А ще проголосували за президентські законопроєкти про національний спротив і про збільшення чисельності Збройних сил України.

Парламент ухвалив 14 постанов, однією з яких була схвалена бюджетна декларація на 2022-2024 роки. Ще депутати голосували за звільнення Арсена Авакова з посади міністра внутрішніх справ і за призначення на цю посаду Дениса Монастирського.

Які ще закони й постанови нардепи схвалили протягом останнього пленарного тижня - про це докладно читайте в нашому спеціальному матеріалі на сайті та в телеграм-каналі.

Ціни на курорти: де можна добре відпочити

З нещодавнього соціологічного опитування з’ясувалось, що майже третина українців віддає перевагу літньому відпочинку на морі. Не у всіх, щоправда, є можливість поїхати до моря у повноцінну відпустку, але провести вихідні на морі - є задачею для більшості цілковито посильною. «Слово і діло» вивчило питання оренди житла на популярних українських курортах цього літа. Для наглядності ми порівняли вартість двокімнатної квартири на добу на вихідні та ціну двомісного номера в тризірковому готелі на той самий термін.

В Одесі середня вартість оренди двокімнатної квартири у вихідні дні – 3,2 тисячі гривень. Винайняти номер в готелі буде дешевше – в середньому 2 тисячі. У Затоці оренда квартири обійдеться в 1,4 тисячі гривень, а номер в готелі стане дорожче – 2,1 тисячі.

На курортах Кароліно-Бугаз і Чорноморськ вартість номера в готелі приблизно однакова – 1-1,1 тисячі гривень. Квартира на добу в Кароліно-Бугазі обійдеться в 1,3 тисячі гривень, в Чорноморську – близько тисячі.

На морських курортах Миколаївської області недороге житло пропонують в Очакові: квартира на добу – в середньому стане в 700 гривень, готельний номер відповідної категорії – 900 гривень. У Коблевому орендуватися вийде вдвічі дорожче: середня вартість оренди умовної квартири – тисяча гривень, готельного номера – 2,1 тисячі.

У Херсонській області до моря можна поїхати в Скадовськ. Там середня ціна готельного номера за добу – 1,6 тисячі гривень, квартири – 1,1 тисячі. У Залізному порту двокімнатну квартиру можна зняти за 1,3 тисячі гривень, а номер в готелі – за 1,2 тисячі. Нижче ціни на житло в Генічеську: номер у тризірковому готелі – в середньому вийде у 800 гривень на добу, квартира – близько 700 гривень.

У Бердянську середня вартість номера у готелі з трьома зірками становить – 1,9 тисячі гривень. Набагато дешевше винаймати квартиру – близько 700 гривень за добу.

Скільки коштує орендувати житло на популярних курортах України - дивіться на нашій інфографіці на сайті.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: