Посол Німеччини не вірить у можливість нападу Росії на Україну, коли припиниться транзит газу

Читать на русском
На думку посла, невідомо, чи реальний такий варіант; не можна достеменно стверджувати, що Росія нападе, як тільки транзит газу завершиться
Анка ФельдгузенІнтерфакс-Україна

Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен вважає, що розмови про можливість нападу Росії на Україну за відсутності газового транзиту через українську територію - це політична спекуляція.

Про це вона заявила в інтерв'ю «Дзеркалу тижня».

На думку посла, невідомо, чи реальний такий варіант. Російський газопровід «Північний потік-2» вважає загрозою національній безпеці не тільки Україна, а й інші країни - наприклад, Польща і країни Балтії. Проте не можна достеменно стверджувати, що Росія нападе, як тільки транзит газу завершиться.

Північний потік-2: які країни за чи проти будівництва газопроводуСША, Україна та ще 7 європейських держав не підтримують будівництво газопроводу, тоді як РФ, Німеччина та 10 країн регіону виступають за його зведення.

«Україна має достатньо впливових партнерів в ЄС. Вони тісно співпрацюють, щоб довести свої побоювання, які я вважаю реальними. Що можна зробити - це інше питання. Думати, що Росія може напасти на Україну, якщо не буде газового транзиту — це спекуляція. Ми не знаємо, станеться це чи ні», - заявила посол.

Раніше посол заявила, що однією з умов запуску газопроводу «Північний потік-2» з боку Німеччини для Росії може бути подальший транзит газу через Україну.

Нагадаємо, якщо газопровід «Північний потік-2» запуститься, Україна щорічно втрачатиме близько 1,5 млрд доларів. В операторі ГТС України впевнені, що перед країною постануть серйозні геополітичні та економічні виклики.

США і Німеччина розглядають можливість виплати Україні певної компенсації у зв'язку з тим, що Росія завершила будівництво «Північного потоку-2». Київ готовий вести переговори про компенсацію, але не факт, що погодиться на те, що йому будуть пропонувати.

Глава НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко впевнений, що Україна в будь-якому випадку буде отримувати гроші за транзит газу, поки діє контракт - незалежно від того, чи добудує Росія свій «Північний потік-2» і чи припинить вона транзит газу через Україну.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: