США могли поховати «Північний потік-2» ще пів року тому – Гербст

Читать на русском
Дипломат нагадав, що Росія вже відкрито оголосила свою позицію - постачання газу через Україну залежатимуть від поведінки України
Джон Гербст34 канал

США могли вдало поховати російський газопровід «Північний потік-2» ще пів року тому. Для цього було достатньо ввести санкції, які повністю б заблокували будівництво газопроводу. Однак адміністрація Байдена зробила помилку і дозволила газопроводу існувати.

Про це заявив колишній посол США в Україні Джон Гербст, повідомляє «Укрінформ».

«На жаль, адміністрація Байдена припустилася дуже серйозних помилок щодо цього трубопроводу. Президент Байден і держсекретар США Блінкен заявляли, що це погана угода для Європи, і що вони проти неї», - зазначив експосол.

Гербст додав, що застосування процедури звільнення від санкцій для компанії-оператора СП-2 Nord Stream 2 AG і її генерального директора Маттіаса Варніга було, м'яко кажучи, не найрозумнішим рішенням з боку адміністрації Байдена.

«Це серйозна помилка... вплив на Німеччину з боку РФ посилюється; Росія отримує способи обійти країни Східної Європи, зокрема, Україну, але не тільки; і Москва буде використовувати цей трубопровід для своїх брудних геополітичних цілей», - підкреслив Гербст.

«Північний потік-2»: як просувається будівництво газопроводу і яка позиція країнПівнічний потік-2 можуть добудувати до кінця 2021 року. Останні новини та позиції країн – на інфографіці.

Дипломат нагадав, що Росія вже відкрито оголосила свою позицію - постачання газу через Україну залежатимуть від поведінки України. Німці на словах обурені заявами Росії, але бізнес-інтереси для Берліна переважують загрозу Європі. А адміністрацію Байдена, схоже, все влаштовує - але її рішення спричинило іміджеві втрати.

«Це політичне рішення підірвало найголовніші заяви, які Байден висловлював про Москву з того часу, як вступив на посаду, навіть з того часу, як був кандидатом у президенти», - підкреслив Гербст.

Нагадаємо, якщо газопровід «Північний потік-2» запуститься, Україна щорічно втрачатиме близько 1,5 млрд доларів. В операторі ГТС України впевнені, що перед країною постануть серйозні геополітичні та економічні виклики.

США і Німеччина розглядають можливість виплати Україні певної компенсації у зв'язку з тим, що Росія завершила будівництво «Північного потоку-2». Київ готовий вести переговори про компенсацію, але не факт, що погодиться на те, що йому будуть пропонувати.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: