Північний потік-2: які країни за чи проти будівництва газопроводу

Читать на русском

Будівництво російського газопроводу «Північній потік-2», яке призупинили наприкінці 2019 року, планують відновити на початку грудня. Принаймні такі заяви лунають від представників компанії Nord Stream 2, які закликали капітанів суден бути особливо обережними у Балтійському морі. Раніше США оголосили про запровадження санкцій щодо «Північного потоку-2», а також європейських компаній, які братимуть участь у його зведенні. «Слово і діло» пропонує подивитись, які країни нині підтримують будівництво газопроводу, а які виступають проти.

США, Україна та ще 7 європейських держав не підтримують будівництво газопроводу, тоді як РФ, Німеччина та 10 країн регіону виступають за його зведення.
Будівництво "Північного потоку-2"Слово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Якщо будівництво «Північного потоку-2» триватиме, то це відбуватиметься на південь від району Адлергрунд, де розташований кінець труби, що веде від газорозподільної станції у бік Балтійського моря.

Раніше Європарламент закликав припинити будівництво «Північного потоку-2», а президент США Дональд Трамп підписав оборонний бюджет країни (NDAA) на 2020 рік, в якому прописані санкції щодо «Північного потоку-2» і «Турецького потоку». Під них підпадатимуть усі компанії, які беруть участь у зведенні.

Оскільки серед таких компаній багато європейських, то Євросоюз висловив незгоду з Вашингтоном. Серед країн, які за подальше будівництво газопроводу ‒ РФ, Німеччина, Австрія, Нідерланди, Велика Британія, Франція, Швейцарія, Данія, Швеція, Фінляндія, Норвегія, Мальта.

Нейтралітету дотримуються Італія та Греція.

Тим часом, голови урядів країн Вишеградської групи, куди входять Угорщина, Польща, Словаччина і Чехія, під час обговорення ситуації з будівництвом «Північного потоку-2» в польському місті Люблін у вересні 2020 року, дійшли згоди, що проєкт потрібно зупинити, оскільки він знижує енергетичну безпеку Центральної Європи.

Відзначимо, після отруєння російського опозиціонера Олексія Навального, вимоги не будувати «Північний потік-2» лунають із новою силою. Навіть канцлерка Німеччини Ангела Меркель не виключила, що може змінити власну позицію щодо проєкту.

Серед противників будівництва ‒ США, Україна, Польща, Литва, Латвія, Естонія, Румунія, Угорщина, Хорватія.

Раніше «Слово і діло» писало, що у німецькому МЗС вважають, що «Північний потік-2» усе-таки добудують, але невідомо коли.

Також ми повідомляли, що США й Британія закликали РФ забезпечити прозоре розслідування отруєння Навального.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: