Марченко пояснив, які пільги скасує «ресурсний» законопроєкт при перепродажу квартир

Читать на русском
Законопроєкт з поправками до Податкового кодексу пропонує скасування пільг зі сплати ПДВ для бізнесу з перепродажу квартир на вторинному ринку, повідомили в Мінфіні.
Сергій МарченкоФото Слово і діло

Законопроєкт з поправками до Податкового кодексу щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень («ресурсний» №5600) пропонує скасування пільг зі сплати ПДВ для бізнесу з перепродажу квартир на вторинному ринку.

Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко у коментарі агентству «Інтерфакс-Україна» в п'ятницю, 4 червня.

Зміни до Податкового кодексу: що пропонує МінфінКабмін 12 травня затвердив проєкт податкової реформи. Що вона передбачає – на інфографіці Слово і діло.

«Норма проекту спрямована на суб'єкти господарювання, які мають бізнес з перепродажу квартир на вторинному ринку і створюють не конкуренті умови для забудовників, тому що не сплачують ПДВ. Ця норма не стосується фізичних осіб, оскільки вони не є платниками ПДВ», - пояснив він.

При цьому Марченко підкреслив, що дана норма не вплине на ціни на житло.

У той же час перший продаж нового житла продовжить обкладатися ПДВ. Також зберігається пільга для першого продажу доступного житла та житла, що будується за державні кошти.

Марченко також зазначив, що передбачене законопроектом збільшення ставки на дохід фізосіб до 18% стосується тільки доходів, отриманих від продажу третього і наступних об'єктів нерухомості протягом одного року.

«Ця норма не стосується рядових громадян. Продаж трьох і більше об'єктів нерухомості за рік - це бізнес», - підкреслив він.

При цьому діючі ставки ПДФО для продажу протягом року першого об'єкта нерухомості (0%) і другого (5%) залишаються без змін.

Нагадаємо, Кабмін 12 травня затвердив проект змін до Податкового кодексу. За словами прем'єра Дениса Шмигаля, прийняття цього законопроекту збільшить щорічні надходження до держбюджету на 60 млрд грн.

Раніше в Мінфіні заявили, що зміни до Податкового кодексу не торкнуться малого і середнього бізнесу.

«Слово і діло» проаналізувало виконання президентської програми, зокрема обіцянку - «податки стануть простими і зрозумілими».

Також ми писали про те, якими були податкові надходження до бюджету у 2014-2020 роках.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: