Чехія відреагувала на «інтерв'ю» затриманого у Мінську Протасевича

Читать на русском
Режим Лукашенка використовував сталінські методи при допиті і запису нібито визнання опозиційного журналіста Романа Протасевича, заявили в МЗС Чехії.
shutterstock.com

МЗС Чехії зробило заяву щодо інтерв'ю білоруського опозиційного журналіста Романа Протасевича провладному каналу. Як заявили у відомстві, режим Лукашенка використовував «сталінські методи».

Заяву було оприлюднено напередодні ввечері на сайті МЗС.

Посадка літака Ryanair в Мінську: хто в Раді засудив дії БілорусіПостанову по Білорусі в Раді підтримали 280 депутатів. Всі фракції та групи, крім Опозиційної платформи.

«Неймовірно, що у XXI столітті режим Лукашенка використовував методи, відомі з часів жорстоких сталінських репресій 1930-х до 1950-х років, проти своїх опонентів. Ми засуджуємо ці методи», - йдеться в заяві.

МЗС Чехії закликало негайно звільнити Романа Протасевича і всіх інших політичних в'язнів у Білорусі, «кількість яких значно зростає з кожним тижнем».

«З нашої точки зору, важливо, щоб санкції проти Білорусі не торкалися рядових білоруських громадян, а були спрямовані виключно на пана Лукашенка та інших відповідальних осіб, які шляхом жорстоких репресій допомагають зберегти його авторитарний режим при владі», - заявили в МЗС Чехії.

У свою чергу міністр закордонних справ Чехії Якуб Кулханек заявив, що має намір в середу зустрітися з представником білоруської опозиції Світланою Тихановською і обговорити «справу Протасевича».

Крім того, Чехія підтримала рішення Ради ЄС про заборону перельоту білоруських авіаперевізників у повітряний простір ЄС, включаючи посадку в аеропортах держав-членів ЄС.

Нагадаємо, 3 червня Роман Протасевич, якого затримали під час примусової посадки літака у Мінську, дав «інтерв'ю» держтелеканалу Білорусі, в якому «визнав» провину в організації масових заворушень в країні.

Пізніше його колега, співзасновник каналу Nexta, журналіст Степан Путило заявив, що «визнання» Протасевича можуть бути результатом тортур.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: