Експерт розповів, чому Європа не хоче приймати Україну в НАТО

Читать на русском
Надання плану дій для членства в НАТО в реальності не вимагає від НАТО ніяких ресурсовитрат, і Альянс не несе відповідальності за подальше
Ілюстративне фотоnato.int

Основною проблемою для вступу України в НАТО є те, що багато країн Європейського Союзу сприймають війну між Україною і Росією, як Регіональний військовий конфлікт.

Про це заявив заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь, повідомляє РБК-Україна.

Експерт зазначає, що проблема криється не в горезвісній П'ятій статті Статуту НАТО, а в тому, що частина країн так званої «старої Європи» - наприклад, Німеччина, Франція, Нідерланди, Австрія і т.д., бачать війну між Україною і РФ, як локальний регіональний конфлікт, відповідно, не хочуть в нього серйозно вплутуватися.

Червона ганчірка для Путіна: чому Україна не поїде на саміт НАТОУ НАТО не хочуть дражнити Володимира Путіна перед його зустріччю з Джо Байденом, яка відбудеться після саміту Альянсу.

«І за їхньою логікою, вступ України, як і Грузії в Альянс знизить рівень загальної стабільності та захищеності НАТО, тому що збільшить ступінь військової загрози з боку РФ», - зазначив він.

Самусь додав, що надання плану дій для членства в НАТО в реальності не вимагає від НАТО ніяких ресурсовитрат, і Альянс не несе відповідальності за подальше і ніяких наслідків для нього теж не буде.

«Але ПДЧ - це якраз і є та «домашня робота» для України, про яку нам постійно говорять в НАТО, там є купа ефективних інструментів, які допоможуть нам стати стандартизованим кандидатом», - зазначив Самусь.

Міста, острови і шельфи: які територіальні конфлікти мають країни-члени НАТОЯкі територіальні конфлікти мають країни-члени НАТО, дивіться на ексклюзивній інфографіці Слово і діло.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що при вступі до НАТО Україна постарається уникнути застосування п'ятої статті Статуту Організації, яка вимагає вступу всіх країн-союзників у війну на боці атакованого члена Альянсу.

Україну і Грузію не запрошуватимуть на саміт НАТО 14 червня 2021 року - в ньому візьмуть участь тільки країни-учасниці Альянсу. При цьому Україна отримає оновлений пакет Цілей партнерства з НАТО однією з перших.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вказував, що Північноатлантичний Альянс (НАТО) повинен надати Україні План дій щодо членства, і момент краще, ніж 2021 рік, назвати складно. Україна вже втомилася від того, що її тільки «годують обіцянками».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: