Подкаст «Словом» за 17 травня: ціни на бензин, ситуація на Близькому Сході та вакцинний туризм

Читать на русском

Про нові ціни на бензин та дизель, що їх регулюватиме уряд. Про розвиток ситуації на Близькому Сході та чи зможе конфлікт мати вплив на Україну. Про центри вакцинації, чергу в «Дії» та вакцинний туризм. «Слово і Діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Ціни на бензин та саботаж мереж АЗС

Кабінет міністрів на період дії карантину встановив граничні рівні торговельної надбавки АЗС при продажу дизельного пального і бензину. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, передає Інтерфакс-Україна.

Зокрема, Кабмін затвердив зміни до постанови №1236 від 9 грудня 2020 року.

Так, до кінця карантину граничні рівні торговельної надбавки до середньої ціни дизельного пального будуть не вищими за 7 грн/літр і бензину - не вищими ніж 5 грн/літр.

«Впровадження урядом граничних торговельних надбавок на пальне - це вимушений і тимчасовий захід на період карантину. Це відповідь на необґрунтоване зростання цін на пальне в роздрібних мережах», - передає пресслужба відомства слова глави Мінекономіки Ігоря Петрашка.

У міністерстві пояснили, що тимчасове держрегулювання цін для АЗС на бензин А-92, А-95 і Дизель є необхідним для запобігання зловживань в цій сфері.

Після цього повідомлення кілька мережевих АЗС призупинили продаж преміального дизельного пального і бензину, посилаючись на рішення Кабміну. Мовляв, продаж брендового бензину за такою ціною буде для них збитковим.

Мінекономрозвитку оперативно дало роз’яснення, що постанова поширюється на бензин марки А-92, А-95 і дизельне пальне. Так зване «преміальне пальне» до цього списку не входить.

«Під встановлення максимальної торговельної надбавки не підпадає «брендове преміальне» пальне з покращеними показниками якості та позначення (маркування) якого включає певну торгову марку (товарний знак)», - йдеться в повідомленні.

Це означає, що таке пальне можуть продавати на АЗС для автомобілів преміумсегменту за вищою ціною, ніж соціально значуще пальне, пояснили у міністерстві.

В Україні з'являться центри вакцинації

В Україні почнуть відкривати центри вакцинації для громадян, які записалися до листа очікування. Перші центри відкриють в українських містах-мільйонниках. Про це розповів головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

«На виконання доручення президента і прем’єра про вакцинацію усіх людей з листа очікування ми запускаємо на вихідних вакцинальні центри», - сказав Ляшко.

При цьому він зазначив, що центри одразу по всій країні не відкриються.

«Ми будемо починати з міст-мільйонників. У понеділок-вівторок ми отримаємо відповіді від регіонів, чи готові вони вже їх відкривати. Ми сподіваємось, що першими будуть Київ і Львів, бо вже є з ними попередні домовленості», - повідомив головний санлікар.

З листа очікування в додатку «Дія» людей, які не є в пріоритетних групах, за наявності вакцини будуть запрошувати та робити щеплення у вихідні дні для того, аби в Україні не просідали темпи вакцинації. Запрошувати на вакцинацію будуть у тій черзі, за якою люди записалися.

Близький Схід у вогні

За тиждень збройного конфлікту в Секторі Гази згідно з даними палестинської сторони було вбито щонайменше 149 осіб, в тому числі 41 дитина. Своєю чергою Ізраїль повідомив про 10 загиблих, серед яких двоє дітей.

У ранковому зведенні в неділю Армія оборони Ізраїлю повідомила, що минулої ночі палестинці запустили близько 120 ракет у бік Ізраїлю. При цьому близько 11 з них навіть не долетіли до лінії зіткнення і впали на території Сектора Гази.

Напередодні у Секторі Гази була знищена 15-поверхова будівля, в якій розміщувались офіси міжнародних видань - Associated Press та «Аль-Джазіра». Ізраїльські військові за годину попередили про атаку, аби всі, хто знаходилися в будівлі, змогли її покинути. Про жертв і постраждалих в результаті атаки не повідомлялося. Ізраїль запевняє, що будівля використовувалася крилом військової розвідки ХАМАС й саме тому стала об'єктом атаки.

Нагадаємо, що 10 травня Сектор Гази обстріляв територію Ізраїлю. З того дня між Ізраїлем та Сектором Гази тривають активні бойові дії.

Як повідомлялося раніше, Сектор Гази хочуть покинути 120 українців: МЗС України шукає маршрути для евакуації.

Більше про конфлікт на близькому Сході та про можливі його наслідки для України - читайте в аналітичному матеріалі на нашому сайті та в телеграм-каналі.

Вакцинний туризм: що це таке та як воно буде

Крім паспортів вакцинації новою реальністю в умовах пандемії може стати вакцинний туризм. У зв’язку з низькими темпами вакцинації або через брак препаратів люди шукатимуть можливості зробити щеплення від коронавірусу за кордоном. А країни, які більш успішно борються з COVID-19 або мають надлишок вакцин будуть раді цю можливість надати, відроджуючи паралельно туристичну галузь.

Так у Сан-Марино лише 34 тисячі жителів і 25 тисяч із них вже вакцинували від коронавірусу. Тому влада офіційно оголосила про відкриття вакцинного туризму – з 17 травня в країні почнуть робити щеплення всім охочим. Єдиний нюанс – щеплення в Сан-Марино роблять російським «Спутником V».

Мінімум за тиждень до поїздки туристу потрібно забронювати номер в готелі (на три та більше ночей), а ще запланувати наступну поїздку через 21-28 днів, щоб отримати другу дозу вакцини. Влада планує видавати сертифікати вакцинації. Проте варто пам'ятати, що зокрема Євросоюз планує відкрити кордони лише для туристів, які вакцинувалися схваленими препаратами, а російської вакцини серед схвалених немає.

Можливість для туристів вакцинуватися від COVID-19 з'явилася в Нью-Йорку. Робити щеплення будуть препаратом Johnson & Johnson – він розрахований на введення однієї дози. Пункти вакцинації планують розташувати в популярних для туристів місцях – на Таймс-сквер, в Центральному парку, Хай-Лайн та інших.

Крім того, в деяких штатах дозволено і без того вакцинуватися нерезидентам, при чому безкоштовно.

Мають намір вакцинувати туристів від COVID-19 і на Мальдівах – все, щоб відродити туристичну галузь, яка сильно постраждала через пандемію. Влада розробляє програму 3V – Visit, Vaccination, Vacation. Програму планують запустити після того, як будуть вакциновані всі жителі островів (близько 540 тисяч осіб). Мандрівники зможуть або залишатися на Мальдівах в очікуванні другої дози вакцини, або прилетіти пізніше. Скільки це буде коштувати поки що невідомо.

Які ще країни готові вакцинувати туристів і на яких умовах - про це докладніше читайте в статті «Вакцинний туризм».

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: