Вакцинний туризм: де у світі готові прищеплювати туристів від COVID-19

Читать на русском
Вакцинувати туристів від коронавірусу готові у США, Сан-Марино. Скоро така можливість з'явиться на Мальдівах.
Слово і діло

Крім паспортів вакцинації новою реальністю в умовах пандемії може стати вакцинний туризм. Через низькі темпи вакцинації або через брак препаратів люди шукатимуть можливості зробити щеплення від коронавірусу за кордоном. А країни, які більш успішно борються з COVID-19 або мають надлишок вакцини, будуть раді цю можливість надати, відроджуючи паралельно туристичну галузь. «Слово і діло» розібралося, де у світі готові прищеплювати туристів від коронавірусу.

Сан-Марино

У Сан-Марино лише 34 тисячі жителів і 25 тисяч із них вже вакцинували від коронавірусу. Тому влада офіційно оголосила про відкриття вакцинного туризму – з 17 травня в країні почнуть робити щеплення всім охочим. Єдиний нюанс – щеплення в Сан-Марино роблять російським «Спутником V».

Мінімум за тиждень до поїздки туристу потрібно забронювати номер в готелі (на три і більше ночей), а також спланувати наступну поїздку через 21-28 днів, щоб отримати другу дозу вакцини. Поки немає точної інформації про ціну питання: Reuters пише, що дві дози будуть коштувати 15 євро, тоді як видання Libertas і La Repubblica пишуть про 50 євро.

Влада також планує видавати сертифікати вакцинації. Ось тільки поки що Європейське агентство з лікарських засобів не схвалило російський препарат. А Євросоюз планує відкрити кордони лише для туристів, які вакцинувалися схваленими препаратами і мають відповідний документ.

США

Можливість для туристів вакцинуватися від COVID-19 з'явилася в Нью-Йорку. Робити щеплення будуть препаратом Johnson & Johnson – він розрахований на введення однієї дози.

«Це позитивний сигнал для туристів: приїжджайте сюди, тут безпечно, це відмінне місце, і ми подбаємо про вас», – прокоментувала рішення влада міста.

Пункти вакцинації будуть розташовані в популярних для туристів місцях – на Таймс-сквер, в Центральному парку, Хай-Лайн тощо.

Крім того, в деяких штатах дозволяють нерезидентам вакцинуватися: в Аризоні, Луїзіані, Техасі, Алабамі, Каліфорнії, Колорадо, Флориді, Індіані, Айові, Мічигані, Неваді, Нью-Мексико, Огайо, Південній Кароліні. Вакцинація безкоштовна.

Мальдіви

На Мальдівах також мають намір вакцинувати туристів від COVID-19 – все, щоб відродити туристичну галузь, яка сильно постраждала через пандемію.

Влада розробляє програму 3V – Visit, Vaccination, Vacation («Візит, Вакцинація, Відпустка»). Її планують запустити після того, як будуть вакциновані всі жителі островів (близько 540 тисяч осіб).

Мандрівники зможуть або залишатися на Мальдівах в очікуванні другої дози вакцини, або прилетіти пізніше. Зараз в країні схвалені для використання препарати AstraZeneca, Pfizer і Sinopharm. Також буквально вчора, 13 травня, стало відомо, що Управління з нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів Республіки Мальдіви схвалило застосування «Спутника V».

Турист зможе обрати, яким препаратом вакцинуватися. Скільки це буде коштувати поки що невідомо.

Маврикій і Барбадос

Ще одне екзотичне місце, щоби пройти вакцинацію від коронавірусу – Маврикій. Влада готова дати змогу зробити щеплення немісцевим жителям, але з певними умовами – потрібно бути старше 18 років і мати довгострокову візу або дозвіл на роботу.

Власників таких привілеїв будуть безкоштовно вакцинувати препаратом Covishield.

З аналогічними вимогами обіцяють вакцинувати туристів на Барбадосі: потрібно мати довгострокову або робочу візу. Прищеплюють там також Covishield.

Куба

На Кубі зараз проводять третю фазу клінічних випробувань власної вакцини від коронавірусу Soberana 02. Влада вже заявила, що, якщо випробування будуть успішними, вони готові робити щеплення не тільки жителям острова, а й туристам.

Коли це станеться і скільки коштуватиме – поки що невідомо. Але на Кубі вже анонсували, що скоро можна буде приїхати по «сонце, море, пісок, мохіто і Soberana 02».

Ізраїль

Ізраїль вакцинує своє населення від коронавірусу разючими темпами, тому було би логічно, якби влада організувала можливість зробити щеплення туристам. Як повідомляють ЗМІ, в країні розробляють відповідні механізми.

Попередньо, туристам можуть запропонувати спеціальні турпакети, які включатимуть і вартість вакцини.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало про те, коли в країнах буде сформований колективний імунітет від COVID-19.

На нашій інфографіці можна подивитися, які країни і коли мають намір запровадити паспорти вакцинації.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: