Бухарестська дев'ятка на саміті обговорила російську агресію

Читать на русском
На саміті різко засудили агресивні дії Росії та акти саботажу, зокрема, вибухи на військових складах у чеському Врбетиці у 2014 році
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

На саміті «Бухарестської дев'ятки» (B9) 10 травня основним питанням було обговорення агресії Росії, яке виразилося в стягуванні військ до українського кордону, акціях саботажу на території НАТО і провокаціях в Чорному морі.

Про це йдеться в резолюції за підсумками саміту, повідомляє Euractiv.

Представники НАТО в ході саміту заявили, що Альянс постійно стикається з явними загрозами та викликами по всіх стратегічних напрямках, які інспірує Росія.

«Агресивні дії Росії та збільшення військової присутності в безпосередній близькості від НАТО, включаючи недавню ескалацію в Чорному морі, біля кордонів з Україною і незаконно анексованому Криму, а також її агресивні гібридні дії продовжують загрожувати євроатлантичній безпеці та кидати виклик правилам, заснованим на міжнародному порядку», - йдеться в резолюції.

Вибух на складі боєприпасів: чому Чехія та РФ взаємно вислали дипломатів і до чого тут УкраїнаЩо стало причиною дипломатичного конфлікту Чехії та Росії і до чого тут Україна, розбиралось Слово і діло.

Крім того, на саміті різко засудили агресивні дії Росії та акти саботажу, зокрема, вибухи на військових складах в чеському Врбетіце у 2014 році, до яких, як виявилося, причетна саме Росія.

Бухарестська дев'ятка була утворена у 2015 році з ініціативи Румунії та Польщі. Крім двох вищевказаних країн, до її складу входять Литва, Латвія, Естонія, Угорщина, Словаччина, Чехія і Болгарія.

Нагадаємо, у квітні Чехія прийняла рішення про висилку з території країни відразу 18 російських дипломатів, яких вважають співробітниками спецслужб, які працюють під дипломатичним прикриттям.

Президент Чехії Мілош Земан виступив із заявою, в якій прокоментував можливу участь російських агентів у вибуху складу у Врбетіце та озвучив дві версії трагедії.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: