Чеський президент висловився щодо можливої причетності РФ до «справи Врбетіце»

Читать на русском
Вибухи на сладах у Врбетіце. Президент Чехії назвав дві версії трагедії і заявив, що причетність Росії ще не доведена.
Мілош Земанфото з відкритих джерел

Президент Чехії Мілош Земан виступив із заявою, в якій прокоментував можливу участь російських агентів у вибуху складу в Врбетіце і озвучив дві версії трагедії.

Про це він заявив у своєму виступі, передає Радіо Прага.

Вибух на складі боєприпасів: чому Чехія та РФ взаємно вислали дипломатів і до чого тут УкраїнаЩо стало причиною дипломатичного конфлікту Чехії та Росії і до чого тут Україна, розбиралось Слово і діло.

Земан, зокрема, заявив, що причиною вибухів на військових складах у чеському місті Врбетіце у 2014 році могло стати необережне поводження з боєприпасами або діяльність іноземних спецслужб.

У той же час Земан закликав дочекатися підсумків розслідування, перш ніж робити висновки щодо вибухів у Врбетіце. Він зазначив, що у звітах контррозвідки не було доказів присутності «російських агентів» на складі боєприпасів.

«Однак з цього не випливає, що відсутні підозри, що вони там дійсно були», - зазначив президент.

Земан підкреслив, що жодна суверенна країна не може допустити здійснення на своїй території теракту, в результаті якого загинули два громадянина і нанесено мільярдні збитки.

Нагадаємо, 17 квітня прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш повідомив про отримання інформації від чеських спецслужб про причетність співробітників ГРУ РФ до вибуху на складі боєприпасів у Врбетіце.

Тоді ж було оголошено про рішення вислати 18 російських дипломатів. За інформацією європейських ЗМІ, вони були співробітниками російської розвідки і працювали під прикриттям.

Москва відкинула ці звинувачення, а в якості відповіді МЗС РФ оголосив персонами нон грата 20 чеських дипломатів.

Пізніше стало відомо, що Чехія відмовилася допускати росіян до будівництва АЕС

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: