Чехія вимагатиме в Росії відшкодування збитків за знищені склади

Читать на русском
Чеська Республіка вимагатиме від Російської Федерації відшкодування за збитки, завдані під час двох вибухів на складах боєприпасів у Врбетице у 2014 році.
Фото з відкритих джерел

Чеська Республіка вимагатиме від Російської Федерації відшкодування за збитки, завдані під час двох вибухів на складах боєприпасів у Врбетице у 2014 році.

Про це повідомила міністерка фінансів Чехії Алена Шиллерова.

«Найбільш реальним способом, як видається, є міжнародна компенсація, згідно з міжнародним правом, тому що, якщо ми підемо шляхом, наприклад, відшкодування збитків через кримінальне провадження, це буде дуже довгий час», – заявила Шиллерова.

Однак вона визнала, що шанси отримати компенсацію від Москви мінімальні.

Вибух на складі боєприпасів: чому Чехія та РФ взаємно вислали дипломатів і до чого тут УкраїнаЩо стало причиною дипломатичного конфлікту Чехії та Росії і до чого тут Україна, розбиралось Слово і діло.

Мінімальну суму компенсації уряд Чехії оцінив у розмірі 1 мільярда чеських крон (близько 47 мільйонів доларів).

Наразі міністерство закордонних справ Чехії на основі вказівок уряду готує дипломатичну ноту до РФ.

«Міжнародна відповідальність за незаконні дії влади Російської Федерації буде покладена на російську сторону після завершення та оцінки консультацій з цього питання з деякими нашими союзниками. Міністерство закордонних справ готує дипломатичну ноту на підставі вказівок уряду», – заявив міністр закордонних справ Якуб Кулганек.

Нагадаємо, у квітні Чехія прийняла рішення про висилку з території країни відразу 18 російських дипломатів, яких вважають співробітниками спецслужб, що працюють під дипломатичним прикриттям.

Президент Чехії Мілош Земан виступив із заявою, в якій прокоментував можливу участь російських агентів у вибуху складу в Врбетіце і озвучив дві версії трагедії.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: