Коронавірус в Україні: як Великдень вплинув на темпи щеплень і чи будуть у нас паспорти вакцинації

Читать на русском
Як зараз проходить вакцинація, чи змінилися дані про ефективність препаратів і чи буде Україна запроваджувати паспорти вакцинації, читайте у матеріалі Слово і діло.
Вакцинація українцівСлово і діло

В Україні 4 травня першу дозу вакцини проти коронавірусу отримали 3 412 людей, а другу дозу ‒ 13. Раніше МОЗ вдалося вийти на рівень 70 тис. щеплень на добу, але великодні свята внесли свої корективи. Як зараз відбувається вакцинація, чи змінилися дані про ефективність препаратів і чи буде Україна запроваджувати паспорти вакцинації, читайте у матеріалі «Слово і діло».

Вакцинація в Україні

Наприкінці квітня Міністерство охорони здоров’я два дні поспіль звітувало про 70 тис. щеплень за добу, а от 30 квітня медики вакцинували 49 985 людей. Такі показники дали надію на пришвидшення темпів вакцинації, але чотири вихідні дні суттєво уповільнили цей процес.

  • 1 травня вакцинували 2661 людину.
  • 2 травня ‒ 177.
  • 3 травня ‒ 919.
  • 4 травня ‒ 3 412.

Така статистика відходить від плану щеплень на 2021 рік. Відповідно до Національного плану вакцинації українців, до кінця 2021 року уряд хоче зробити щонайменше 47 млн 878 тисяч щеплень, а уже в травні ‒ 5,6 млн.

Загалом перше щеплення вже зробили 759 432 людям. Обидві дози отримали 303 людини.

Крім того, від початку пандемії в Україні зафіксували 2 млн 90 тис. 986 випадків коронавірусу, з них 1 млн 697 тис. 358 людей одужали та 45 077 померли від ускладнень.

Ефективність вакцин проти коронавірусу

Кампанія з вакцинації в Україні триває з 24 лютого 2021 року. Тоді громадян почали щепити препаратом CoviShield від Oxford/AstraZeneca.

На початку лютого компанія повідомила, що ефективність вакцини з 22 до 90 дня після введення першої дози становить 76% , а після повної вакцинації ‒ 81,3%. А якщо між першою та другою дозою зробити перерву у 14 днів, то ефективність сягне тільки 66,7%.

Вакцина з Південної Кореї: що відомо про препарат і як в Україні розвиваються темпи вакцинаціїЩо відомо про всі вакцини в Україні та яка зараз ситуація з темпами щеплень, розбиралося Слово і діло.

Також в Україні використовують препарат BioNTech/Pfizer. Дослідження за участю 9 тис. ізраїльтян показало, що на 15 день після введення першої дози ефективність вакцини сягає 85%. А впродовж шести місяців після повної вакцинації ефективність підвищується до 91,3%.

Однак останнє дослідження, яке провели вчені Корейського агентства з контролю і профілактики захворювань свідчить, що вакцина AstraZeneca після двох тижнів з моменту введення першої дози ефективна на 86%, а Pfizer на 89,7%.

Також в Україні вакцинують громадян китайським препаратом Sinovac Biotech. Його ефективність після повної вакцинації становить 83,5%, а між першою та другою дозами лише 16%.

Паспорти вакцинації у світі

Нещодавно Європейська комісія вперше від початку пандемії рекомендувала країнам Євросоюзу дозволити в'їзд іноземним туристам, які пройшли вакцинацію від коронавірусу сертифікованими на території об'єднання препаратами.

Йдеться про препарати компаній Moderna, Pfizer/BioNTech, Johnson & Johnson та AstraZeneca (CoviShield та AstraZeneca-SKBio).

Крім того, Європейське агентство з лікарських засобів почало перевірку ефективності та безпеки китайської вакцини проти COVID-19 Sinovac.

Тим часом прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі під час прес-конференції з міністрами туризму G20 заявив, що у червні ЄС планує запровадити паспорти вакцинації для туристів.

Канада своєю чергою має намір домовитися із ЄС та іншими міжнародними союзниками про єдиний підхід до запровадження паспортів вакцинації для відновлення міжнародних подорожей. А от у США ще не визначилися із позицією щодо запровадження таких документів, оскільки їхня наявність може поглиблювати нерівність.

Лідер за темпами вакцинації ‒ Ізраїль ‒ ще на початку весни запровадив так звані «зелені паспорти», які надають преференції громадянам навіть всередині країни.

Паспорти вакцинації в Україні

5 травня на нараді з президентом міністр цифрової трансформації Михайло Федоров та міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомили, що в Україні все ще триває процес підготовки до впровадження «паспортів вакцинації та імунізації» відповідно до європейських стандартів.

Конкретних дат щодо реалізації цих планів немає, однак відомо, що довідку можна буде отримати в електронному та паперовому варіантах. Вона даватиме змогу не проходити карантин, приїхавши в іншу країну, а також слугуватиме перепусткою на масові зібрання ‒ концерти, бізнес-форуми, наукові конференції.

Нагадаємо, Державна прикордонна служба України готова впроваджувати паспорти вакцинації від коронавірусу. Більше про цей документ та досвід його запровадження в інших країнах читайте в матеріалі «Слово і діло».

Софія Телішевська, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: