Вакцина з Південної Кореї: що відомо про препарат і як в Україні розвиваються темпи вакцинації

Читать на русском
Що відомо про всі вакцини в Україні та яка зараз ситуація зі щепленнями, розбиралося Слово і діло.
Вакцинація українцівСлово і діло

Україна зареєструвала для екстреного медичного застосування вакцину проти COVID-19 AstraZeneca-SKBio виробництва Південної Кореї. Уже 22 квітня цей препарат у кількості 367 тисяч доз має надійти в Україну. Що відомо про цю вакцину та яка зараз ситуація зі щепленнями, розібралося «Слово і діло».

Що відомо про вакцину AstraZeneca

AstraZeneca-SKBio розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською компанією AstraZeneca і виробляється за ліцензією в Республіці Корея компанією SK Bioscience Co. Ltd. Цей препарат для екстреного застосування вже схвалила Всесвітня організація охорони здоров'я, а дозвіл на його використання надали Велика Британія, Європейський Союз, Індія і Канада.

У рамках глобального механізму зі справедливого розподілу вакцин COVAX в Україну має надійти 367 тис. доз цього препарату.

«Частину партії залишимо для щеплення другою дозою тих громадян, яких вже вакцинували CoviShield, решту — для першого щеплення», — зазначив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Міністр також нагадав, що вакцини CoviShield та AstraZeneca є ідентичними.

Яка ефективність вакцини AstraZeneca

Ефективність вакцини становить 76% з 22 до 90 дня після введення першої дози, а після повної вакцинації ‒ 81,3%. Однак, якщо між першою та другою дозою зробити перерву у 14 днів, то ефективність вакцини становитиме тільки 66,7%.

Довкола цього препарату досі тривають суперечки щодо небезпеки рідкісних тромбозів головного мозку після його використання. Низка країн через це обмежила використання вакцини для певних вікових категорій, але наразі паніка з цього приводу вщухла.

Європейське агентство лікарських засобів рекомендувало внести утворення тромбів до переліку дуже рідкісних побічних ефектів і водночас запевнило, що користь від щеплення цим препаратом все одно перевищує можливі ризики.

Чим Україна зараз вакцинує громадян

З 24 лютого 2021 року в Україні триває вакцинація препаратом CoviShield від Oxford/AstraZeneca (500 тис. доз), але варто зазначити, що ця партія вакцини виробляється на потужностях Serum Institute India. Наразі Індія призупинила експорт препарату через брак вакцини всередині самої країни.

Серед інших вакцин в Україні використовуються препарати компаній BioNTech/Pfizer (117 тис. доз) та Sinovac Biotech (215 тис. доз CoronaVac).

За даними РНБО, перше щеплення вже отримала 477 831 людина та ще п'ятеро завершили вакцинацію, тобто отримали другу дозу.

За весь час вакцинації розподіл вакцин за введеними дозами такий:

  • CoviShield — 457 035 доз;
  • CoronaVac — 12 078 доз;
  • Pfizer/BioNTech — 8 718 доз.

Яка ефективність інших вакцин, що використовує Україна

За попередніми даними досліджень, ефективність вакцини Sinovac становила 78%. Проте результати випробування препарату у Бразилії показали в рази менший показник ‒ 50,3%.

На початку березня фармацевтична компанія «Лекхім», яка представляє Sinovac Biotech, повідомила, що вакцина успішно завершила третю фазу клінічних випробувань у Туреччині з ефективністю у 83,5%. Однак тут є важливий нюанс, ефективність після першої дози становить тільки 16%.

Стримування пандемії: яку стратегію обрали країни-лідери за темпами вакцинаціїЯкі країни найшвидше вакцинують своє населення і що їм допомогло пришвидшити темпи боротьби з коронавірусом, читайте в матеріалі Слово і діло.

Історія уже зафіксувала негативний досвід Чилі, де після введення рекордної кількості перших доз вакцини, уряд послабив карантин. Однак після кількох тижнів в країні стався найбільший сплеск хвороби, вже потім влада зрозуміла, що знімати обмеження потрібно після повної, а не часткової вакцинації населення. Інтервал між першою та другою дозою становить чотири тижні.

Найбільш якісним у світі визнаний препарат Pfizer/BioNTech. Дослідження за участю 9 тис. людей в Ізраїлі показало, що на 15 день після введення першої дози ефективність вакцини сягає 85 %. А упродовж шести місяців після прийому другої дози ефективність підвищується до 91,3%. Час перерви між двома уколами становить 21 день.

Скільки українців планує вакцинувати держава

Українська влада має на меті до кінця 2021 року вакцинувати більшість дорослого населення ‒ це близько 70%, тобто 24 млн людей. З урахуванням ревакцинації держава за цей час має зробити 48 млн щеплень.

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко каже, що з травня до грудня Україна має вийти на показник 6 млн щеплень на місяць — а це приблизно по 200 тис. уколів на добу. Нині ж цей показник коливається в межах 15 тис. За словами санлікаря, до кінця року ще не буде можливості за свої гроші вакцинуватися у приватних лікарнях.

Нагадаємо, «Слово і діло» щодня відстежує темпи вакцинації в Україні, яка розпочалася 24 лютого 2021 року. Як кампанія з вакцинації розгортається в областях, можна переглянути на нашій інфографіці.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: