COVID-паспорт або «паспорт вакцинації»: що це і в яких країнах вже видають

Читать на русском
Деякі країни вже почали видавати громадянам паспорт вакцинації. У майбутньому він може бути одним з обов'язкових документів для подорожей. Що це і чим відрізняється від імунного паспорта.
Getty Images

Кількадесят країн, серед яких поки що немає України, розпочали вакцинацію населення від COVID-19. Вакцинація дає шанс на поетапне зняття карантинних обмежень і повернення до нормального життя. Однак в цьому новому майбутньому будуть свої нюанси, один з яких – впровадження «паспорта вакцинації» для подорожей, а можливо і для відвідування певних громадських місць. «Слово і діло» розібралося, що таке COVID-паспорт або «паспорт вакцинації», в яких країнах його вже видають і чи чекати цього в Україні.

Не варто плутати «імунний паспорт» і «паспорт вакцинації»

Ідея впровадити «імунний паспорт» виникла навесні минулого року, на самому початку пандемії коронавірусу.

«Паспорти» хотіли видавати людям, які перехворіли на коронавірус і у них з'явилися антитіла до SARS-CoV-2. Для власників цих сертифікатів влада зняла би карантинні обмеження, дозволила повернутися до роботи, подорожей і соціальних контактів.

Однак у Всесвітній організації охорони здоров'я застерегли країни від видачі таких «паспортів». У ВООЗ заявили, що немає доказів того, що люди, у яких з'явилися антитіла після одужання від вірусу, захищені від повторного зараження (натепер уже відомо, що на коронавірус можна захворіти повторно). Отже, цей крок може фактично збільшити поширення вірусу, оскільки люди не будуть дотримуватися запобіжних заходів.

Крім моменту з імунітетом, було ще кілька аргументів проти «імунного паспорта», але вже етичного та економічного характеру. Люди з антитілами й «імунним паспортом» стали б більш привілейованим класом, ніж ті, хто ще не перехворів, адже у них було би більше свобод. Також «паспорти» ще більше можуть погіршити ситуацію з нерівністю в світі: у бідних країнах тестування малодоступне, а значить перевірити населення на наявність антитіл – майже неможливо.

В організації Human Rights Watch заявили, що «імунний паспорт» може стати новою формою дискримінації: роботодавці можуть наполягати на наявності документа під час працевлаштування, адже найняти співробітників з антитілами до вірусу простіше, ніж дотримуватися карантинних обмежень. Таким чином, багато людей втратили б заробіток. Також впровадження «імунного паспорта» спровокувало б появу чорного ринку підробок.

Ближче до появи перших вакцин від коронавірусу в світі прийшли до більш зрозумілої і звичної ідеї – видавати «паспорт вакцинації».

«Паспорт вакцинації» або COVID-паспорт: що це і які плюси-мінуси нововведення

Назвати COVID-паспорт якоюсь абсолютною інновацією не можна. У різних країнах світу серед вимог до в'їзду давно є довідки про наявність у туристів певних щеплень.

Принцип видачі COVID-паспорта простий: вакцинувався – отримуй відповідний документ. Він може бути у вигляді додатку на смартфоні, ID-карти, посвідчення або електронного документа, завантаженого на спеціальний сайт.

Впровадження «паспортів вакцинації» від COVID-19 для туристів хоче розглянути ВООЗ: «З появою ефективних і безпечних вакцин проти коронавірусної інфекції ВООЗ вивчає питання і проблеми, пов'язані з вакцинацією міжнародних мандрівників. Хотілося б нагадати, що використання міжнародного сертифікату вакцинації є питанням, регульованим міжнародними медико-санітарними правилами».

«Так буде легше зрозуміти, хто вакцинований, а хто ні. Тим, хто не вакцинований, можливо, доведеться пройти тестування або карантин, коли вони подорожують за кордон. Тоді як для тих, хто був вакцинований, може бути більш простий механізм в'їзду», – вважає старший науковий співробітник Центру безпеки здоров'я Джона Гопкінса Амеш Адаль.

Кілька світових компаній вже почали розробляти додатки для смартфонів, куди люди зможуть завантажити інформацію про свій тест на коронавірус або відомості про вакцинацію. Швейцарська мережа Common Trust Network розробила додаток CommonPass, який дозволяє користувачам завантажувати медичні дані, зокрема, про тест на COVID і наявність щеплення. Додаток генерує QR-код, який можна показати владі, не розкриваючи конфіденційної інформації.

Ще кілька компаній, серед яких Microsoft, Oracle і Salesforce, об'єдналися в коаліцію Vaccination Credential Initiative і будуть працювати над створенням цифрового паспорта вакцинації від коронавірусу.

Однак, крім очевидних плюсів, у ідеї з «паспортами вакцинації» є низка недоліків:

  • поки що незрозуміло, наскільки ефективні вакцини в плані запобігання передачі вірусу. Тобто наявність «паспорта вакцинації» не може бути гарантією того, що його власник незаразний.

  • як і у випадку з «імунним паспортом» і доступом до тестів, не у всіх людей може бути доступ до вакцини. Теоретично свободи таких людей можуть бути обмежені.

  • не у всіх жителів планети є смартфони та інтернет, це завадить глобальному розповсюдженню COVID-паспортів.

  • конфіденційність персональних та медичних даних не може бути гарантована.

Які країни вже видають COVID-паспорти

В Ізраїлі з 17 січня почнуть видавати «зелені паспорти» громадянам, які вакцинувалися проти коронавірусу. Це буде додаток для смартфонів, який можна буде активувати через тиждень після введення другої дози вакцини.

Власникам «зеленого паспорта» не потрібно буде йти на самоізоляцію після контакту з інфікованою людиною, дотримуватися ізоляції після повернення з країн «червоної зони». Проте, вакциновані громадяни все одно зобов'язані дотримуватися маскового режиму та дистанції.

У Росії, де населення прищеплюють вітчизняною вакциною Sputnik V (яка не пройшла необхідну кількість тестувань), з 1 січня почали видавати COVID-паспорти. Його можна отримати в особистому кабінеті на сайті державних послуг. Про якісь привілеї для власників таких документів поки що невідомо.

Видавати «паспорти вакцинації» будуть в Данії та Польщі. У Польщі це буде у вигляді QR-коду, який можна буде завантажити з особистого кабінету на сайті уряду або роздрукувати в пункті вакцинації. Щеплені громадяни зможуть користуватися послугами охорони здоров'я без тестування на коронавірус і не йти на самоізоляцію після контакту з хворим. У Данії «паспорт вакцинації» також можна буде завантажити через спеціальний сайт.

Більш комплексний підхід розробили в Угорщині – електронний COVID-паспорт з даними про тести і щеплення у вигляді мобільного додатку. Причому власникам таких «паспортів» обіцяли «певні преференції». Поки додаток тестують, COVID-паспорт буде ідентифікувати людину за допомогою номера в спеціальному реєстрі.

У Литві поки тільки обговорюють, чи варто впроваджувати «паспорт вакцинації». А у Франції від своєї нещодавньої ідеї відмовилися: уряд пропонував заборонити невакцинованим громадянам відвідувати громадські місця під час надзвичайної ситуації в сфері охорони здоров'я. Законопроєкт викликав шквал критики і його відклали.

Хоча не всі країни Євросоюзу впроваджують «паспорт вакцинації», посол України в ЄС Микола Точицький вважає, що в майбутньому такий документ може стати однією з вимог для в'їзду в ЄС: «Я не виключаю, що саме це і буде одним з головних елементів для того, щоб представники і громадяни третіх країн перебували на території Європейського союзу. Не виключаю, тому що в принципі, що тоді має лежати в основі, крім рівня захворюваності і, звичайно, посвідчення про те, що ти вакцинований сертифікованою вакциною для держав-членів ЄС».

В Україні теж можуть впровадити COVID-паспорти

Ситуація з вакцинацією в Україні поки що невизначена. Є план з чотирьох етапів, але забагато невідомо: коли, скільки і який препарат отримає наша країна. За останніми заявами, озвученими в Міністерстві охорони здоров'я, масова вакцинація може розпочатися в лютому, і українці теж будуть отримувати COVID-паспорти.

«Ми зробили серйозні кроки з країнами, які є виробниками цих вакцин. Я думаю, що в лютому, який настане вже за два тижні, ми дійсно почнемо масову вакцинацію в нашій країні. І все, що ви говорите про паспорти, про всі інші документи, які будуть отримувати громадяни Європейського союзу, їх будуть отримувати так само і громадяни України», – заявив очільник МОЗ Максим Степанов.

Буквально за кілька днів до цього головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що питання COVID-паспортів поки що тільки «на контролі» в МОЗ. «В Україні це питання також перебуває на контролі, але поки не впроваджується, оскільки ми ще збираємо додаткову інформацію, яка буде гарантувати, що вакцинована від COVID-19 особа більше не здатна інфікувати інших людей».

Нагадаємо, «Слово і діло» розібралося, в яких країнах українцям обіцяють робити щеплення від коронавірусу безкоштовно і куди можна поїхати, щоб самостійно зробити щеплення.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: