Боротьба з боржниками залишить людей без засобів до існування – юрист

Читать на русском
Те, що було запропоновано Національним банком і Міністерством юстиції, по-перше, антиконституційно, по-друге, позбавить українців засобів до існування
Ілюстративне фотоdepositphotos.com

Міністерство юстиції та Національний банк України з введенням системи автоматичного арешту рахунків громадян-боржників, фактично позбавлятимуть українців засобів до існування.

Про це розповів юрист Ростислав Кравець в ефірі телеканалу «Україна 24».

«У нас все відбувається по своєму експериментальному шляху. У всьому світі так не працює, ми намагаємося щось копіювати, але при цьому висмикуємо якісь певні обставини, наприклад, той же Автоматичний арешт рахунків. Але ми не беремо до уваги, яким чином там здійснюється стягнення заборгованості, яким чином там суди розглядають ці питання, Як надається боржнику право самостійно виконати це рішення. Виключно береться один фрагмент, і намагаються таким чином впровадити в українську економіку», - заявив юрист.

Валютні кредити: які зміни чекають українцівРада прийняла закони для захисту боржників за валютними кредитами. Що зміниться для українців – на інфографіці.

За словами юриста, те, що було запропоновано Національним банком і Міністерством юстиції, по-перше, антиконституційно, по-друге, позбавить українців засобів до існування.

«У нас є дуже велика кількість прикладів, коли, наприклад, нотаріуси роблять виконавчі листи, які не передбачені законом. Приватні виконавці про це прекрасно знають, відкривають провадження, заарештовують рахунки, зарплатні рахунки, пенсійні, рахунки, на які надходять кошти для дітей, залишаючи матерів-одиначок без засобів до існування, вимагаючи від них якісь листи, підтвердження», - розповів Кравець.

Експерт також зазначив, що неодноразово звертався з проханням врегулювання цього питання до НБУ і Мін'юсту. Однак віз і нині там.

Аліменти-2021: коли зросте виплата та яке покарання для боржниківУсе про аліменти – як відбувається нарахування, коли зростатиме мінімальна виплата, як та кого карають за борги і несплату грошей дітям.

«Не зробили (нічого - ред.) за пів року, і ось Мін'юст вирішив зробити автоматичний арешт рахунку і позбавляти українців засобів до існування. Банки повинні відмовляти в арешті, списувати виключно 20% від того, що надходить, якщо це рахунок на соцдопомогу – відмовляти в арешті, повертати виконавчі документи. Однак всього цього не відбувається, і після того, як в липні повноцінно запрацює ця система, до неї під'єднають всі банки», - сказав Кравець.

Нагадаємо, Міністерство юстиції України дало дозвіл і приватним і державним виконавцям накладати автоматизований арешт на кошти боржників, які перебувають на рахунках у банках. При цьому такий арешт загрожує всім боржникам, включаючи неплатників аліментів.

Українські банки отримали можливість автоматично списувати з рахунків українців борги на вимогу державних і приватних виконавців. На цей момент до системи автоматичного списання вже під'єднано сім банків, серед яких - державний банк Приватбанк і monobank.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: