Аліменти-2021: коли зросте виплата та яке покарання для боржників

Читать на русском
Усе про аліменти – як відбувається нарахування, коли зростатиме мінімальна виплата, як та кого карають за борги і несплату грошей дітям.
Слово і діло

«Слово і діло» розбиралося, чому аліменти не збільшилися з 1 січня 2021 року, як зростатимуть виплати протягом року, якої суми сягають максимальні аліменти на дитину, чому декому припиняють виплати, у яких випадках за несплату коштів на утримання неповнолітніх можна сісти до в'язниці і на який термін.

Який розмір аліментів нараховується у 2021 році

Розмір аліментів залежить від прожиткового мінімуму, який зріс 1 грудня 2020 року, тому виплати збільшилися ще наприкінці минулого року 1 грудня.

Наступного разу вони зростатимуть двічі: 1 липня та 1 грудня, коли заплановане зростання прожиткового мінімуму. Більш детально суми виплат для кожної категорії дітей ми опишемо нижче.

Загалом, розмір аліментів на дітей визначається рішенням суду, однак є мінімальний гарантований розмір матеріального забезпечення на одну дитину, який не може бути менше, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (абзац 2 ч. 2 ст. 182 Сімейного кодексу України).

Який мінімальний розмір аліментів

Нагадаємо, що для дітей віком до 6 років прожитковий мінімум становить 1 921 грн, а для дітей від 6 до 18 років – 2 395 грн.

Виходячи з цього, 50% мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину від 1 січня 2021 року (залишився на рівні 1 грудня 2020 року):

  • для дітей віком до 6 років – 960,50 грн;

  • для дітей віком від 6 до 18 років – 1 197,50 грн.

Від 1 липня прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років запланований в розмірі 2 013 гривень, а для дітей від 6 до 18 років – 2 510 грн.

Тому 50% мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину від 1 липня 2021 року становитиме:

  • для дітей віком до 6 років – 1 006,50 грн;

  • для дітей віком від 6 до 18 років – 1 255 грн.

З 1 грудня прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років зросте до 2 100 грн, а для дітей від 6 до 18 років – до 2 618 грн.

Відтак, 50% мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину від 1 грудня 2021 року:

  • для дітей віком до 6 років – 1 050 грн;

  • для дітей віком від 6 до 18 років – 1 309 грн.

Який максимальний розмір аліментів

У 2021 році максимальна сума аліментів на дитину до 6 років становитиме:

  • з 1 грудня 2020 року – 19 210 грн;

  • з 1 липня 2021 року – 20 130 грн;

  • з 1 грудня 2021 року – 21 тис. грн.

Батьки можуть домовляться про виплату більшої суми аліментів. Для цього вони повинні прописати всі умови та суму у відповідному договорі.

Як нараховуються аліменти

Розмір виплат призначає суд, який бере до уваги стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів та наявність непрацездатних батьків, яким потрібно фінансово допомагати, або інших дітей. Також враховуються не тільки доходи, а й витрати платника.

Під час визначення суми має значення й кількість дітей. Якщо йдеться про одну дитину, тоді це одна четверта від суми загальних доходів, якщо дітей двоє – одна третина, на трьох і більше доведеться сплатити половину доходу платника.

Набув чинності закон про щорічну індексацію розміру аліментівВ Україні будуть щорічно проводити індексацію розміру аліментів. Відповідний закон у п'ятницю, 25 вересня, набув чинності.

Якщо суд вирішить, що батько або мати мають достатній дохід, тоді аліменти призначаються в розмірі 100% від прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку.

Законодавчо встановлений 100% мінімальний рекомендований розмір аліментів становить:

  • на одну дитину до 6 років – 1 921 гривню;

  • для дітей від 6 до 18 років – 2 395 гривень.

З 1 липня 2021 року ці виплати зростуть: для дітей до 6 років мінімальний рекомендований розмір аліментів становитиме 2 013 грн, а для дітей від 6 до 18 років – 2 510 грн.

У грудні 2021 року на дитину до 6 років виплата становитиме 2 100 грн, а від 6 до 18 років – 2 618 грн.

Якщо платник заборгував аліменти, тоді виконавець стягує з боржника суму в розмірі, визначеному виконавчим документом, але не менше мінімального гарантованого розміру (ч. 1 ст. 71 Закону України «Про виконавче провадження»).

У яких випадках припиняється стягнення аліментів

Припинення стягнення аліментів можливе, якщо одержувач аліментів, наприклад мати, не витрачає отримані нею гроші на дитину.

У випадках, коли дитина проживає з одним з батьком, який повністю її утримує, але за рішенням суду має сплачувати аліменти, також відбувається припинення стягнення виплати (ст. 273 Сімейного кодексу).

Яка відповідальність за несплату аліментів

Верховна рада двічі вносила зміни до закону щодо посилення захисту права дитини на належне утримання (липень 2018 та 1 січня 2020 року) для того, щоб посилити відповідальність батьків, які не сплачують коштів на утримання дітей.

Цивільна відповідальність. За несплату нараховується пеня (ст. 196 Сімейного кодексу України). Також запроваджено систему фінансових санкцій для тих батьків, які не сплачують аліментів своїй дитині більше року (20% від суми несплачених аліментів), двох років (30% від суми несплачених аліментів), трьох років (50% від суми несплачених аліментів).

Адміністративна відповідальність. Якщо платник вдруге протягом року не сплатить аліментів, його можна притягти до суспільно корисних робіт на термін від 240 до 360 годин.

Крім того, боржнику аліментів відмовляють чи позбавляють права на субсидію (п.7 ч.14 постанови Кабміну 848).

Заборгованість протягом трьох місяців зі сплати аліментів на утримання хворої дитини є підставою для винесення державним виконавцем постанови про встановлення тимчасових обмежень боржника:

Кримінальна відповідальність. Покарання для затятих неплатників аліментів передбачає окрім громадських робіт, арешт на термін до трьох місяців або обмеження волі до двох років (ст. 164 Кримінального кодексу України).

Якщо аліменти не сплатив чиновник чи депутат місцевих рад

Українці, які хочуть стати членами Кабінету міністрів чи зайняти посади держслужби категорії «А» або «Б», мають подавати заяву про відсутність заборгованості зі сплати аліментів понад 6 місяців.

Якщо така заборгованість є – такий громадянин не може зайняти посаду держслужбовця категорії «А» або «Б» чи бути призначеним на посаду члена уряду.

Якщо чиновник вже займає одну з вищеназваних посад і його заборгованість перевищує 12 місяців, це є підставою для припинення державної служби:

  • член Кабміну (окрім прем’єр-міністра) може бути звільнений з посади Верховною радою;

  • якщо відповідний борг має заступник міністра, тоді міністр має надати пропозицію про звільнення з посади такого чиновника.

Так само обов’язковим є подання заяви про відсутність боргу 6 місяців і більше для українців, які мають намір зареєструватися кандидатом у депутати чи очолити населений пункт.

Відомості про таку заборгованість оприлюднюватимуться на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Повноваження депутата місцевої ради можуть припинятися достроково за рішенням відповідної ради у зв’язку зі несплатою аліментів за 12 місяців.

Раніше «Слово і діло» писало, що з 1 грудня 2020 року в Україні зріс прожитковий мінімум, а відтак, і розмір мінімальної пенсії, сума допомоги з безробіття, аліментів, також перераховано розмір надбавки донорам та інші виплати.

Також ми подивилися, як зміниться пенсія у 2021 році, у кого виплати зросли з 1 січня, а кому доведеться зачекати.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: