Зеленський схвалив закон про захист боржників від погроз колекторів

Читать на русском
Президент Володимир Зеленський 12 квітня підписав закон про врегулювання колекторської діяльності.
president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський 12 квітня підписав закон про врегулювання колекторської діяльності.

Про це повідомляє пресслужба ОПУ.

Робота колекторів: що змінить новий законКолекторам буде заборонено телефонувати вночі, оприлюднювати особисті дані і шантажувати родичів боржників. Новий закон уже ухвалений.

Сьогодні в Україні налічується понад 200 так званих колекторських компаній. Новий закон покликаний захистити боржників, відзначили у Зеленського.

Документ встановлює чіткі правила поведінки як для кредиторів, так і для колекторів.

Зокрема, закон зобов'яже:

  • дотримуватися етичної поведінки з боржником; інформувати його у разі залучення колекторської компанії або відступлення права вимоги новому кредитору;
  • укладати договори лише з компаніями, включеними до реєстру колекторських компаній, який веде НБУ;
  • контролювати дії залучених колекторських компаній. За недотримання цих вимог передбачені штрафи.

«Згідно із законом, перед укладенням договору про споживчий кредит кредитодавець має проінформувати споживача про можливість залучення колекторської компанії у разі непогашення заборгованості вчасно. У договорі про споживчий кредит має вказуватися право споживача звертатися до НБУ у разі порушення законодавства у сфері споживчого кредитування», - розповіли в ОПУ.

Також документ встановлює вимоги до взаємодії зі споживачем (або його представником) при врегулюванні простроченої заборгованості.

Зокрема, під час першого спілкування кредитор або колекторська компанія повинні повідомити своє найменування, ім’я та прізвище представника, правову підставу для звернення та розмір простроченої заборгованості, а на вимогу споживача – також надати відповідні документи протягом семи робочих днів.

НБУ отримує повноваження контролювати дотримання банками, іншими фінансовими установами та колекторськими компаніями законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг.

Нагадаємо, Рада прийняла закон про захист боржників від колекторів 19 березня.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: