Експерт розповів, чи можуть в Україні забирати житло за борги по комуналці

Читать на русском
Теоретично такий варіант можливий. Однак насправді для комунальників це надто вже складний і трудомісткий процес
Ілюстративне фотоpro.te.ua

В українців можуть відбирати квартири за борги по комунальних послугах, але цей процес дуже тривалий і трудомісткий, а сума боргу повинна бути співмірна вартості житла.

Про це розповів Олег Голубенко, експерт з питань ЖКП, в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Це досить тривала процедура. Насправді можуть забрати. Для цього є всі інструменти, всі механізми у постачальника. Постачальник може в спрощеному порядку подати безпосередньо до суду та отримати судовий наказ на стягнення заборгованості. Після того як цей судовий наказ не буде оскаржений безпосередньо самим боржником, споживачем, який заборгував за житлово-комунальні послуги, то в такому випадку матеріали передаються у виконавчу службу, і виконавча служба може проводити цілий комплекс заходів - заарештовувати рахунки, обмежувати боржника в певних можливостях, в правах, заарештовувати майно зокрема», - пояснив він.

Борги за комуналку: як оформити реструктуризацію комунальних платежівРеструктуризація комунальних платежів дає змогу оформити субсидію і поступово позбутися боргів.

Олег Голубенко також уточнив, що «про квартиру навряд чи йдеться, тому що розмір заборгованості повинен бути порівнянний з вартістю житла».

«Тим більше є в законодавстві цілий ряд можливостей щодо захисту самих мешканців, в тому числі коли мова йде про наявність зареєстрованих неповнолітніх дітей в будинку тощо. Тут проблема досить серйозна, комплексна. Потрібно не допускати боргів, а державі робити все можливе для того, щоб надалі як мінімум ці борги не накопичувалися», - розповів Голубенко.

В Україні громадянина, який систематично не платить за користування житлово-комунальними послугами, можуть притягнути до відповідальності кількома законодавчо встановленими способами.

Нагадаємо, у 2020 році проти українців, які не сплатили комунальні послуги, було відкрито понад 342 тисячі виконавчих проваджень. Це на 50% більше, ніж у 2019 році - близько 227 тисяч.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: