Рада хоче посилити захист боржників від колекторів

Читать на русском
Рада схвалила законопроєкт для захисту українців від колекторів. Документ посилює вимоги до роботи колекторських компаній.
фото з відкритих джерел

ВР ухвалила за основу законопроєкт №4241 про захист боржників під час врегулювання простроченої заборгованості, який посилює вимоги до роботи колекторських компаній.

На засіданні в середу, 27 січня, документ у першому читанні підтримали 355 депутатів.

Банківські договори: «швидкі» кредити і депозити доведеться оформляти по-новомуКлієнт зможе прочитати договір без лупи і ознайомитися з прихованими платежами або непрозорими послугами.

«Закон забороняє приниження людини при стягненні боргу. Забороняє нічні дзвінки, дзвінки роботодавцю, сусідам, родичам, поширення персональних даних. Дає Нацбанку ефективні повноваження щодо захисту прав людей», - розповів глава профільного фінансового комітету Данило Гетманцев, представляючи законопроект у Раді.

Так, даний законопроєкт пропонує створити публічний Реєстр колекторських компаній. Його вестиме НБУ.

Нацбанк буде здійснювати нагляд за колекторами та їхньою поведінкою щодо боржників. Він також розглядатиме звернення громадян.

Банки і фінансові компанії повинні будуть повідомляти клієнтів про притягнення колекторів за прострочення виплат (ще на етапі підписання договору про надання кредиту).

А кредитора хочуть зобов'язати публікувати інформацію про колекторську компанію на своєму сайті.

Крім того, законопроєкт встановлює виключний перелік способів дозволеної взаємодії колектора зі споживачем фінпослуг. Також встановлюються деякі обмеження.

Зокрема, закон забороняє дзвонити боржникові з 20 до 8 ранку, більше 2 разів на день, повідомляти третім особам про борг, вимагати від родичів погасити борги.

Відповідальність кредиторів/колекторів за порушення вимог закону передбачена від 51 до 102 тисяч гривень.

Нагадаємо, раніше анонсувалося, що Нацбанк створить реєстр колекторів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: