Відповідальність за несплату комуналки: що загрожує боржникам в Україні

Читать на русском
Способи різняться - від пені за прострочення сплати за рахунком до виселення неплатника через суд
Ілюстративне фотоФото УНИАН

В Україні громадянина, який систематично не сплачує за користування житлово-комунальними послугами, можуть притягнути до відповідальності кількома законодавчо встановленими способами.

Про це повідомляє Координаційний центр з надання правової допомоги.

Борги за комуналку: як оформити реструктуризацію комунальних платежівРеструктуризація комунальних платежів дає змогу оформити субсидію і поступово позбутися боргів.

Перший зі способів впливу на боржника - пеня. Вона нараховується в тому випадку, якщо споживач не сплатив за комунальні послуги в зазначені терміни, він зобов'язаний. На пеню є обмеження - не вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення, загальний розмір пені не повинен перевищувати 100% від загальної суми боргу. Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином.

Другий спосіб - припинення надання комунальних послуг неплатнику. При несплаті за газ протягом 10 днів його можуть відключити. При несплаті за електрику підсумок може бути таким же. А от припинення постачання тепла, холодної та гарячої води та водовідведення у разі несплати за ЖКП не передбачено.

Чи справно українці платять за «комуналку»: за що заборгували, хто платив найбільшеДев’ять місяців поспіль українці переплачують за платіжками, повертаючи минулі борги чи сплачуючи наперед за тепло.

Останній спосіб - це накладення стягнення на житло і виселення неплатника. Для цього комунальні служби подають звернення до суду - позов або заяву про видачу судового наказу про стягнення заборгованості, оскільки сам факт заборгованості ще не є підставою для виселення. Потім, якщо є рішення суду, в справу вступає виконавча служба, яка здійснює арешт майна боржника, вилучення (списанні коштів з рахунків) і примусову реалізацію.

Нагадаємо, у 2020 році проти українців, які не сплатили комунальні послуги, було відкрито понад 342 тисячі виконавчих проваджень. Це на 50% більше, ніж у 2019 році - близько 227 тисяч.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: