Подкаст «Словом» за 23 квітня: відступ Росії, приватизація та вакцинація

Читать на русском

Про те, впродовж якого часу Росія має повернути війська у пункти постійної дислокації та з яких країн в останні роки виставляли російських дипломатів. Про те як ми думкою про приватизацію багатіли та про колективні заявки на вакцинацію. «Слово і Діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Росія відступає

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що вирішив завершити військові навчання в Південному та Західному військових округах. З 23 квітня війська почнуть повертатися до пунктів постійної дислокації.

Як повідомляється, глава Міноборони РФ доручив генеральному штабу, командувачам військами військових округів і повітряно-десантних військ приступити з 23 квітня до повернення військ у пункти постійної дислокації. Повернення має бути здійснено до 1 травня.

Президент України Володимир Зеленський привітав рішення Росії щодо відведення російських військ від українського кордону.

«Зменшення чисельності військ на нашому кордоні пропорційно знижує напругу. Україна завжди напоготові, але вітає будь-які кроки зі зменшення військової присутності й деескалації ситуації на Донбасі. Україна прагне миру. Дякую міжнародним партнерам за підтримку», - написав Зеленський у своєму Twitter.

В МЗС України заявили, що будуть моніторити ситуацію.

Персона нон грата: звідки гнали російських дипломатів

За даними «Слово і діло» російських дипломатів за останні роки висилали практично з усіх країн Європи, а також з США та Канади. Найчастіше за шпигунство.

Так у 2014-му Канада вислала з країни помічника аташе в російському посольстві в Оттаві: його оголосили персоною нон ґрата і дали два тижні на виїзд. При цьому про причини рішення не повідомили. Польща в тому ж році, в жовтні, вислала декількох російських дипломатів з формулюванням «за діяльність, несумісну з їхнім статусом».

У 2016 США двічі оголошували про висилку російських дипломатів. У червні назад в РФ відправили двох осіб, після інциденту біля посольства США в Москві: російська охорона побила американського дипломата.

У грудні з США вислали 35 співробітників дипустанов РФ і закрили два російських об'єкти, які, на думку влади, використовували для шпигунства. Таким чином Вашингтон відреагував на втручання Росії в президентські вибори в США і на неприйнятне ставлення до американських дипломатів в Росії.

Важким для російського дипкорпусу був 2018 рік. Після отруєння Сергія і Юлії Скрипалів у британському Солсбері російських дипломатів вислали майже з 30 країн Світу, зокрема з Великої Британії, США, Німеччини, Франції, Польщі, Канади, Литви, Чехії, Молдови, Італії та інших.

Звідки, коли та за що ще просили «на вихід» російських дипломатів - цю інформацію ми зібрали в зручній інфографіці на нашому сайті.

А в матеріалі «Залізна завіса 2.0» аналізували, які наслідки для України матимуть дипломатичні війни з Росією.

Приватизація в Україні : що очікувалося, і що вийшло

У березні 2020 року велику приватизацію поставили на паузу через економічну невизначеність, яку спричинив початок пандемії коронавірусу ‒ зараз цей процес розблокували. «Слово і діло» порівняло, які надходження від приватизації щорічно Україна закладала і що насправді отримувала.

У 2014 Верховна рада затвердила у держбюджеті 17 млрд грн доходів від приватизації, але за підсумками продажів надійшло тільки 0,5 млрд грн. У 2015 році був закладений ідентичний показник, а в результаті отримали ще менше ‒ 200 мільйонів.

Найприбутковішим в плані надходжень від приватизації можна вважати рік 2017-й, тоді бюджет отримав майже 3,4 млрд грн. Але вже в наступному 2018 вдалося отримати тільки 300 млн.

Торік через пандемію приватизація була призупинена, однак на аукціоні встигли продати готель «Дніпро». Це був перший об’єкт, виставлений на аукціон в межах «Великої приватизації». Стартова ціна готелю, встановлена Фондом держмайна, склала майже 81 млн гривень, а кінцева, за результатом аукціону, була 1 млрд і 100 млн грн.

За перші місяці цього року від приватизації надійшло 300 млн грн, до кінця року очікується отримати 12 млрд грн прибутку. Більше цифр - знаходьте у нашій інфографіці в розділі «Економіка».

Нагадаємо, цьогорічні аукціони з продажу перших об'єктів великої приватизації можуть відбутися вже влітку.

Крім того, НБУ планує незабаром продати державний ПриватБанк. Ця приватизація може викликати чималий інтерес у низки престижних міжнародних інвесторів зі США і ЄС, впевнені в НБУ.

Вакцинаційні перипетії

Головний санлікар України Віктор Ляшко заявив, що записатися на щеплення від COVID-19 зараз можуть не тільки громадяни в індивідуальному порядку, а й цілі трудові колективи.

Організовані колективи, які мають у своєму штаті понад 50 охочих вакцинуватися, можуть подати заявку на колективне щеплення. Вакцинацію проведуть, якщо у мобільної бригади буде достатня кількість вакцин. При цьому важливо знати, що за один день бригада може зробити орієнтовно 100 щеплень. Якщо в компанії працює понад 100 осіб, то можна подати список і з більшою кількістю охочих. У такому разі бригада приїде двічі.

«Слово і діло» з'ясувало, що маленькі компанії з невеликим штатом можуть об’єднуватися і подавати спільну заявку. Однак у день щеплення усі охочі повинні прийти в приміщення тієї компанії, яка може забезпечити процес вакцинації.

Як подати колективну заявку на щеплення та дотримання яких умов забезпечити - про це читайте на нашому сайті та в телеграм-каналі.

Нагадаємо, в Україні на офіційному рівні затверджено план вакцинації населення від коронавірусу. Так, до кінця цього року Уряд планує зробити майже 48 мільйонів щеплень.

Коронавірус в Туреччині: катастрофа національного масштабу

У Туреччині запроваджують триденну цілодобову комендантську годину через святкові дні, щоб запобігти поширенню коронавірусу. Жорсткі обмеження діятимуть 23, 24 і 25 квітня.

Згідно з наказом Міністерства внутрішніх справ, заборона на вихід з дому діятиме до 5:00 ранку 26 квітня на всій території країни. На ці дні, крім вихідних, випадає і День національного суверенітету - державне свято до річниці заснування Великих національних зборів Туреччини 23 квітня 1920 року. У зв'язку з епідемією, масових урочистостей та концертів не буде.

Зараз кафе і ресторани Туреччини працюють тільки «на винос» або з доставкою, спортивні установи країни, зали весільних церемоній тощо закриті щонайменше до кінця Рамадану.

Нагадаємо, Туреччина продовжила вимогу про негативний ПЛР-тест за 72 години перед моментом в’їзду для туристів - до 31 травня.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: