Очікування та реальність: який прибуток від приватизації отримала Україна за останні роки

Читать на русском

У березні 2020 року велику приватизацію поставили на паузу через економічну невизначеність, яку спричинив початок пандемії коронавірусу ‒ зараз цей процес розблокували. У держбюджеті на 2021-й зазначено, що цьогорічний дохід від приватизації має становити 12 млрд грн, але статистика свідчить, що таких показників досягти вкрай важко. «Слово і діло» порівняло, які надходження від приватизації щорічно закладала влада і що Україна отримувала у результаті.

У 2014 році Верховна рада затвердила у держбюджеті 17 млрд грн доходів від приватизації, але за підсумками продажів надійшло тільки 0,5 млрд грн. В 2015 році був закладений ідентичний показник, а в результаті отримали ще менше ‒ 0,2 млрд грн.

У 2016 році очікували, що від приватизації держбюджет отримає 17,1 млрд грн. Однак держава отримала лише 0,2 млрд грн.

2017 рік став найбільш прибутковим, оскільки при закладених 17,1 млрд грн, бюджет отримав 3,4 млрд грн. Через рік парламент схвалив більші ставки, щоби додати у бюджет 18,8 млрд грн, хоча вдалося отримати тільки 300 млн грн.

У 2019 році сума надходжень до держбюджету від приватизації становила 536,5 млн грн ‒ таким чином, Україна виконала план приватизації на 3,2%.

Торік через пандемію приватизація була призупинена, однак на аукціоні встигли продати готель «Дніпро». Торги відбулися 15 липня 2020 року. Це був перший об’єкт, виставлений на аукціон в межах «Великої приватизації». Стартова ціна готелю, встановлена Фондом держмайна, склала 80,9 млн гривень, а кінцева ціна за результатом аукціону була 1,1 млрд грн від ТОВ «Смартленд». Пізніше Антимонопольний комітет України підтвердив цю угоду і кошти надійшли у бюджет. Тоді при закладених 0,5 млрд грн прибутку держава отримала 2,2 млрд грн.

За перші місяці 2021-го від приватизації надійшло 0,3 млрд грн, до кінця року очікується отримати 12 млрд грн прибутку.

Нагадаємо, цьогорічні аукціони з продажу перших об'єктів великої приватизації можуть відбутися вже влітку.

Крім того, Національний банк України планує незабаром продати державний ПриватБанк. Ця приватизація може викликати чималий інтерес у низки престижних міжнародних інвесторів зі США і ЄС, впевнені в НБУ.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: