Вечірки під час локдауну та відпустка на островах: як політики різних країн порушують карантин

Читать на русском

«Слуга народу» Микола Тищенко вдруге за рік опинився в центрі скандалу, пов'язаного з порушенням карантину. Під час торішнього локдауну ресторан депутата «Велюр» працював, попри заборону. Цьогоріч, знову під час локдауну, Тищенко пишно відзначив день народження дружини в одному з київських готелів. Як в перший, так, вочевидь, і в другий раз, нардепа не покарають. Водночас, коли політики в інших країнах грубо порушують карантин, в більшості випадків це закінчується відставкою. Більше про такі скандали – на інфографіці «Слово і діло».

Угорський депутат Європарламенту Йожеф Саєр був помічений на секс-вечірці під час карантину, а міністр охорони здоров'я Чехії Роман Примула ходив до ресторану.
Порушення карантину політикамиСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

На жаль, серед українських політиків не тільки один Тищенко порушує карантин. У червні минулого року в Хмельницькому президент Володимир Зеленський у компанії з Андрієм Єрмаком, Сергієм Трофімовим і ще кількома чиновниками попив кави в одній із кав'ярень міста. Що цікаво, з ними був і головний санітарний лікар Віктор Ляшко, а робота закладів громадського харчування тоді була заборонена. Пізніше всіх учасників «посиденьок» оштрафували. Крім Зеленського – президент недоторканний.

Влаштовували вечірки під час карантину політики і в інших країнах. Угорський депутат Європарламенту Йожеф Саєр в листопаді минулого року був затриманий на нелегальній секс-вечірці за участю 20 чоловіків (цікавий факт – Саєр був затятим противником одностатевих шлюбів). Коли на захід прийшла поліція, політик намагався втекти, але його затримали.

В результаті Саєр подав у відставку. А історія з вечіркою спливла вже після його заяви.

У Чехії Романа Примулу відправили у відставку з поста міністра охорони здоров'я після того, як він під час локдауну провів зустріч у ресторані в Празі. Добровільно піти з посади Примула не захотів і навіть заперечував, що порушив правила.

Комісар Євросоюзу з торгівлі Філ Хоган пішов у відставку після відвідин вечірки в Ірландії за участю 80 осіб. Через відвідини цієї ж вечері у відставку подав міністр сільського господарства Ірландії Дара Каллеарі.

Радник прем'єр-міністра Великої Британії Домінік Камінгс у травні минулого року порушив карантин, виїхавши до родичів за 460 кілометрів від Лондона. Свій вчинок він пояснив «винятковими обставинами» і просити про звільнення не став. Свій пост він залишив у листопаді 2020-го вже з інших причин.

У Британії ще кілька політиків виявилися порушниками. Урядовий радник з COVID-19 Ніл Фергюсон під час карантину зустрічався з жінкою, яка приїжджала до нього з іншої частини Лондона. Фергюсон не дотримався правил, які сам же і рекомендував ввести. Член міської ради Ковентрі Джон Маттон порушив самоізоляцію – відвідав офіс, хоча мав 14 днів перебувати вдома.

Член Кабміну Ковентрі Тарік Хан порушив правила соціального дистанціювання: його помітили за обіймами і рукостисканнями на масовому заході. Для всіх трьох британських політиків це закінчилося відставкою.

Двічі порушив правила карантину міністр охорони здоров'я Нової Зеландії Девід Кларк – під час велосипедної прогулянки і сімейного пікніка. Він теж подав у відставку.

Для глави туристичного управління Ірландії Майкла Коулі відставкою закінчилася відпустка в Італії. Уряд тоді рекомендував уникати поїздок без поважної причини. Директор управління з надзвичайних ситуацій Швеції Ден Еліассон був звільнений після того, як відвідав на Різдво свою доньку на Канарських островах.

Спікеру Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі вдалося уникнути відповідальності за те, що вона без маски перебувала у салоні краси. Пелосі заявила, що вона була єдиним клієнтом і зняла маску ненадовго.

Нагадаємо, «Слово і діло» зібрало найгучніші випадки затримання нетверезих чиновників за кермом в Україні та в світі.

Раніше ми писали, які обмеження до Великодня 2 травня планує МОЗ, а також як в умовах карантину провели свято західні країни.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: