Нетверезі чиновники за кермом: найгучніші випадки в Україні та світі

Читать на русском

Уряд 21 січня звільнив заступника міністра з питань стратегічних галузей промисловості Віталія Немілостівого. Напередодні стало відомо, що Немілостивий кермував автомобілем у нетверезому стані, а коли його зупинили патрульні відмовився оформляти протокол і намагався втекти. У МВС повідомили, що направили адміністративний протокол до суду, але в судовому реєстрі поки що такої справи немає. Судячи з відеозапису з камери патрульних інцидент стався ще 30 грудня, вчора про нього повідомили ЗМІ, а вчора Кабмін зібрав «екстрене» засідання і звільнив Немілостівого. Така послідовність подій насторожує, враховуючи скільки в Україні було подібних скандалів, після яких чиновники уникали покарання. Нетверезі чиновники за кермом – «Слово і діло» зібрало найгучніші випадки в Україні та в світі.

В Україні в нетверезому стані за кермом ловили суддів, київських чиновників і народних депутатів.
Нетверезі чиновники за кермомСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Нерідко в Україні за кермом в нетверезому вигляді попадаються судді. Один з найгучніших випадків останніх років – з суддею Шостого апеляційного адмінсуду Костянтином Бабенком. У грудні 2019 року Бабенко порушив правил дорожнього руху в Києві, після чого його наздогнали і зупинили патрульні. Виявилося, що за кермом суддя був в нетверезому вигляді, грубо поводився з правоохоронцями і відмовився пройти тест на алкоголь.

Через півтора місяця з'ясувалося, що суд виправдав Бабенка – було мало доказів, що саме він перебував за кермом автомобіля. Сам суддя, за даними «Слідство.Інфо» навіть не з'явився на засідання.

Уникнув також покарання суддя Києво-Святошинського суду Дмитро Усатов. 3 січня 2018-го на Житомирській трасі Усатов виїхав на зустрічну смугу і зіткнувся з іншою машиною. Водій отримав серйозні травми, а суддя виявився в нетверезому стані і намагався поїхати з місця ДТП на швидкій. Як згодом виявилося, поліцейські вказали в протоколі неправильну дату ДТП, через що матеріали справи суд повернув на доопрацювання. Розгляд справи затягнули і провадження закрили через закінчення терміну притягнення до відповідальності.

Смертельну ДТП в грудні 2017 року влаштував суддя Васильківського суду Сергій Корнієнко: він збив пішохода, перебуваючи в нетверезому стані. Вища рада правосуддя через півтора року звільнила Корнієнка, проте кримінальну відповідальність він не поніс через «відсутність складу злочину».

Тимчасовим усуненням з посади, штрафом в 10,2 тис. грн, а також позбавленням прав на рік відбувся суддя Голосіївського райсуду Олександр Бойко. В травні 2017 року його затримали за водіння в нетверезому вигляді.

У лютому 2019 року в Києві нетверезий заступник голови Голосіївської РДА Юрій Ткаченко на своєму автомобілі врізався в патрульну машину, постраждали три людини. При цьому коли чиновника доставили до лікаря, здавати аналізи на алкоголь він відмовився. Відразу після події мер Києва Віталій Кличко звільнив Ткаченка.

Ще один гучний випадок був в квітні минулого року. Поліція зупинила автомобіль, за кермом якого була депутатка Київської міськради Людмила Костенко, її пасажиром був заступник глави адміністрації Володимир Солончак. Костенко була в нетверезому вигляді, але відмовилася пройти тест, а Солончак в ході спілкування з правоохоронцями вдарив одного з них в обличчя.

Костенко загрожував штраф і позбавлення прав, але її взяли на поруки і покарання не призначили. А Солончака звільнили з посади.

Не варто думати, що тільки в Україні трапляється таке беззаконня з нетверезими чиновниками за кермом. У вересні 2018 року дружина (вже колишня) експрезидента Німеччини Беттіна Вульф потрапила в ДТП у нетверезому стані. Проти неї порушили кримінальну справу, як покарання Вульф позбавили прав на 11 місяців, а також оштрафували.

У Литві в листопаді 2018-го за кермом в нетверезому стані спіймали суддю Гражину Казіленене. Проти неї розпочали розслідування, а президент Даля Грібаускайте звільнила суддю.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, хто з українських політиків загинув від вогнепальної зброї.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: