Наукова експертиза законопроєктів: скільки ініціатив ІХ скликання рекомендувало відхилити ГНЕУ

Читать на русском

Кожен поданий до Верховної ради законопроєкт має вивчити Головне науково-експертне управління парламенту. Експерти аналізують документи на предмет відповідності Конституції та міжнародним договорам, аналізують правову, економічну і соціальну доцільність ухвалення закону і прогнозують, які можуть бути наслідки. Після ГНЕУ дає свої рекомендації – ухвалити законопроєкт, доопрацювати або відхилити. При цьому висновки експертів не обов'язкові до виконання, депутати можуть їх проігнорувати. «Слово і діло» вивчило, як ГНЕУ оцінювало законопроєкти, ухвалені Радою ІХ скликання.

Загалом парламент поточного скликання ухвалив 439 законопроєктів. При цьому 21 законопроєкт отримав висновки ГНЕУ ще в XIII скликання, а щодо 11 ініціатив на сайті парламенту взагалі не було висновків управління.

За підрахунками «Слово і діло», ГНЕУ рекомендувало відхилити 6 законопроєктів:

  • «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації мережі та функціонування центрів надання адміністративних послуг та вдосконалення доступу до адміністративних послуг, які надаються в електронній формі»;

  • «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення дотримання державних гарантій місцевого самоврядування та захисту його економічних основ»;

  • «Про внесення змін до Закону України «Про Антимонопольний комітет України» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення системи органів Антимонопольного комітету»;

  • «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»;

  • «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні»;

  • «Про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» (щодо діяльності Спортивної студентської спілки України та Української федерації учнівського спорту)».

Ухвалення ще 6 законопроєктів експерти не підтримали. 67 ініціатив науково-експертне управління рекомендувало доопрацювати, до 144 законопроєктів були зауваження.

Щодо 12 законопроєктів експерти зробили висновок, що перед їхнім схваленням потрібно розглянути деякі інші ініціативи. Щодо 7 проєктів у ГНЕУ не було заперечень, щодо 78 були незначні зауваження.

Ще 25 законопроєктів експерти рекомендували ухвалити за основу, 62 проєкти – прийняти в першому читанні або за основу з врахуванням зауважень.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» підрахувало, скільки один українець витратить на утримання Верховної ради в 2021 році.

На нашій інфографіці можна подивитися, хто в березні найактивніше займався законотворчою діяльністю.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: