У ФСБ розповіли про подробиці підготовки «держперевороту» в Білорусі

Читать на русском
Змовники планували переворот на 9 травня та нібито хотіли залучити до нього українських націоналістів, заявили в ФСБ
ФСБ РосіїФото РІАН

У Федеральній службі безпеки Росії заявили, що затримані російськими спецслужбами спільно з КДБ Білорусі змовники-опозиціонери нібито планували залучити у свій «військовий переворот» українських націоналістів.

Про це повідомляється на сайті ФСБ РФ.

«Федеральною службою безпеки Російської Федерації спільно з Комітетом державної безпеки Республіки Білорусь у результаті проведеної спецоперації припинено протиправну діяльність має подвійне громадянство США і Республіки Білорусь Зянковича Юрія Леонідовича і громадянина РБ Федути Олександра Йосиповича, планували здійснення військового перевороту в Білорусі за відпрацьованим сценарієм «кольорових революцій» із залученням місцевих та українських націоналістів, а також фізичне усунення президента А. Лукашенка», - наголошується в повідомленні.

Вибори в Білорусі: хто визнав Лукашенка президентом, а хто – ніВибори в Білорусі визнали Росія, Китай, Сирія, В'єтнам, Венесуела, Нікарагуа, Туреччина, Сирія, Киргизстан і Таджикистан.

У ФСБ розповіли, що отримали інформацію від КДБ Білорусі, що підозрювані в організації перевороту Зянкович і Федута «організували обговорення плану збройного заколоту в Білорусії та вирішили провести в Москві особисту зустріч з використанням доступних їм заходів конспірації з опозиційно налаштованими генералами ЗС Республіки». Ця зустріч відбулася в Москві, де в приватному кабінеті одного з ресторанів столиці РФ змовники виклали план дій (захоплення радіо і телецентрів, блокування лояльних Лукашенко військ і ОМОНу) і заявили про необхідність фізичної ліквідації верхівки влади в Білорусі.

Білоруська опозиція опублікувала фільм про статки ЛукашенкаОпозиційний білоруський Youtube-канал NEXTA опублікував фільм Лукашенко. Золоте дно, в якому розповідається про статки самопроголошеного президента Олександра Лукашенка.

«Готувалося повне відключення енергосистеми Білорусії для утруднення дій силових і правоохоронних структур. Передбачалося, що активну фазу почнуть якісь збройні формування («партизани»), що знаходяться на т.зв. «прихованих базах». Кінцевою метою була зміна конституційного ладу зі скасуванням поста президента і покладанням керівництва країною на «комітет національного примирення». При цьому Зянкович планував стати «куратором» парламенту країни та правової системи, а Федута хотів займатися політичною реформою та ідеологічною роботою», - сказано в повідомленні.

У ФСБ додали, що переворот планувався на 9 травня 2021 року, в день проведення параду Перемоги в Мінську. Змовники були затримані майже відразу після зустрічі та передані спецслужбам Білорусі.

Раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про затримання групи білоруських опозиціонерів, які готували замах на нього і його дітей в рамках підготовки до державного перевороту в країні. Інформацію підтвердив голова Комітету державної безпеки (КДБ) Білорусі Іван Тертель.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: