Вибори в Білорусі: хто визнав Лукашенка президентом, а хто – ні

Читать на русском

У Білорусі тривають протести після виборів президента. За офіційними даними, чинний глава держави Олександр Лукашенко набрав понад 80% голосів, а його опонентка Світлана Тихановська – близько 10%. У такий результат не вірить ані штаб Тихановської, ані більшість демократичних держав. «Слово і діло» пропонує подивитися, які країни визнали Лукашенка законно обраним президентом, а які – ні.

Хто привітав Лукашенка з перемогою

Одним з перших Лукашенка з перемогою привітав президент ще однієї «демократичної» країни – Володимир Путін. Він надіслав Лукашенку телеграму.

Вибори в Білорусі визнали президент Туреччини Реджіп Ердоган і глава Китаю Сі Цзіньпін. До речі, у 2018 році з Конституції Китаю прибрали поправку, відповідно до якої голова КНР міг обіймати свій пост тільки два терміни по п'ять років.

Крім того, Олександра Лукашенка привітали президенти Казахстану, Узбекистану, Киргизстану і Таджикистану. «З переконливою перемогою на президентських виборах» Лукашенка під час телефонної розмови привітав президент Азербайджану Ільхам Алієв.

Президентські вибори в Білорусі визнали Вірменія, Сирія, В'єтнам, Венесуела, Нікарагуа, Молдова.

Які країни не визнали результати виборів у Білорусі

Україна поки не дала однозначного коментаря за результатами виборів. «Наші сусіди білоруси переживають зараз непрості часи. Вони намагаються визначити вектор свого подальшого розвитку. І це дуже непросто. Вже очевидно, що далеко не всі в країні згодні з оголошеними попередніми результатами виборів. А, як відомо, будь-яка легітимність виникає виключно з суспільної довіри. Сумніви ж у таких масштабах – це пряма дорога до насильства, до конфлікту, до суспільного протесту. Що ми зараз, на жаль, і спостерігаємо», – заявив президент Володимир Зеленський. Він також кілька разів закликав не допускати насильства під час протестів. Зараз ситуація з україно-білоруськими відносинами ускладнилася тим, що Білорусь видала затриманих бойовиків ПВК «Вагнер» Росії, а не Україні.

Не визнали підсумки виборів у Білорусі в Європарламенті. Депутати не вважають вибори ні вільними, ні справедливими, і вважають Олександра Лукашенка персоною нон ґрата в Європейському союзі. «Ми рішуче засуджуємо арешти і жахливі акти насильства і тортур, що здійснюються проти мирних демонстрантів, і закликаємо до всебічного розслідування цих злочинів, які не можуть залишитися безкарними. У зв'язку з цим нагадуємо Олександру Лукашенку про відповідальність», – йдеться в заяві депутатів.

Міністри закордонних справ країн ЄС теж обговорили ситуацію в Білорусі і результати виборів не визнали. Крім того, в ЄС готують список санкцій проти білоруських чиновників.

Президент США Дональд Трамп заявив, що його країна стежить за «жахливою» ситуацією в Білорусі. Державний секретар США Майк Помпео заявив, що будуть розглянуті всі варіанти реакції на події в Білорусі, включаючи санкції. «Нас неймовірно турбує ситуація з виборами, і ми глибоко розчаровані тим, що вони не були вільними і чесними», – сказав Помпео.

У Канаді заявили, що результати президентських виборів у Білорусі були сфальсифіковані і закликали провести нові. Велика Британія теж не визнає перемогу Лукашенка і закликає розслідувати порушення під час виборів і випадки насильства під час протестів.

Нагадаємо, у своїй колонці журналіст Денис Попович висловив думку, що Україні вигідніше максимально довго зберігати нейтралітет у ситуації з виборами і протестами в Білорусі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: