Екстрене засідання ТКГ: заяву про перемир'я не прийнято через позицію РФ

Читать на русском
7 квітня відбулася екстрена зустріч ТКГ, ініційована Україною, на якій обговорювалося питання до повернення сторін до режиму припинення вогню
Ілюстративне фото24 канал

На терміновому засіданні Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей сторони підтвердили необхідність відновлення режиму припинення вогню. Однак відповідна заява не була підписана через позицію, яку зайняла Росія.

Про це повідомляє українська делегація для участі в Тристоронній контактній групі в соціальній мережі Facebook.

Відзначається, що 7 квітня відбулася екстрена зустріч ТКГ, ініційована Україною, на якій обговорювалося питання до повернення сторін до режиму припинення вогню, який діяв на Донбасі з 22 липня 2020 року.

Загроза чи залякування: що відбувається на кордоні України з РФЧому Росія стягує війська до кордону з Україною та чи можливе повномасштабне вторгнення на Донбасі, читайте в матеріалі «Слово і діло».

«Сторони підтвердили: готовність і необхідність дотримання режиму припинення вогню і виконання домовленостей від 22 липня 2020 року; що не залишилося ніяких додаткових умов для цього», - сказано в повідомленні.

Однак підсумковий документ не був прийнятий через позицію РФ.

«Спільної заяви за фактом, яку запропонував координатор підгрупи з безпеки, голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Яшар Халіт Чевік, і на користь прийняття якої висловилася українська сторона, не прийняли... Російська сторона зажадала внести додаткові корективи в текст підсумкової заяви, які, на нашу думку, мали задум показати її в більш вигідному для неї світлі. Наша позиція: ми ще раз підтверджуємо, що в повному обсязі дотримуємося режиму припинення вогню і продовжуємо змістовні консультації з метою реального зниження рівня насильства на лінії розмежування», - заявила українська делегація.

Дев’ять смертей та 250 обстрілів: як минув березень в ООССкільки обстрілів було на Донбасі упродовж березня 2021 року ‒ дивіться на інфографіці Слово і діло.

Наступне засідання ТКГ заплановано на 14 квітня.

Нагадаємо, 6 квітня стало відомо, що українська сторона в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі ініціює екстрене позачергове засідання ТКГ.

Моніторингова місія ОБСЄ з 2 по 5 квітня зафіксувала на Донбасі 1600 випадків порушення режиму припинення вогню - 1424 порушення в Донецькій області та 126 - в Луганській.

За минулу добу, 6 квітня, на Донбасі бойовики 14 разів порушили режим припинення вогню. Всього за вчорашній день в зоні операції Об'єднаних сил загинули двоє українських військових. Всього з 2 по 5 квітня загинули три військовослужбовці ЗСУ, ще чотири отримали бойові поранення і травми; був поранений мирний житель, а на непідконтрольній території загинула дитина.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: