Рік роботи Венедіктової: топ виконаних і провалених обіцянок

Читать на русском

17 березня виповнився рік, як Ірина Венедіктова стала генеральним прокурором (і першою жінкою в Україні на цій посаді). Володимир Зеленський давав їй час до кінця 2020 року, щоби показати результат, і оскільки Венедіктова ще займає свою посаду, значить її робота президента задовольняє. «Слово і діло» пропонує подивитися, наскільки добре генпрокурор виконує свої обіцянки.

На посаді генпрокурора Венедіктова виконала 9 обіцянок (36%), провалила – 3, ще 13 зараз перебувають у процесі реалізації.

У квітні Венедіктова пообіцяла передати від свого відомства на потреби медиків «всі автомобілі, які можна». Станом на травень автопарк Офісу генпрокурора складався з 78 автомобілів, але як ми зрозуміли з відповідей на запити, жоден із них медикам не передали.

Також Венедиктова не виконала обіцянку провести кадровий аудит органів прокуратури. «Що стосується перших кроків. Перше, це, звичайно, провести аудит справ і кадрового стану в прокуратурі. Ви знаєте, що на порозі стоять 226 прокурорів із люстрації, 400 прокурорів, які були звільнені восени. Вже є судові рішення про відновлення, тому необхідно прийняти дуже важливі і законні рішення, щоб, з одного боку, реформа прокуратури тривала без перекосів, а, з іншого, щоб все відбувалося таким чином, щоб прокуратура не лягла після того, як пройдуть абсолютно законні рішення», – заявила Венедіктова в Раді під час розгляду її призначення.

Але як повідомили в ОГП, з березня кадрового аудиту не проводили. Хоча Венедіктова говорила, що це одне з перших її завдань.

Відмовилася Венедіктова, незважаючи на свою обіцянку, доплатити за оренду будинку ДУС в «Пущі-Водиці». У жовтні журналісти «Схем» з'ясували, що генпрокурор винаймає державну резиденцію вдвічі дешевше за офіційну розрахункову вартість оренди інших будинків на території «Пущі-Водиці».

«Я попросила надати мені методологію розрахунку орендної плати за використання самого будинку, плати за використання загальних територій тощо. Впевнена, найближчим часом будуть проведені необхідні службові перевірки та, таким чином, отримані відповіді на поставлені питання. Якщо виявиться, що в питанні формування орендної плати не все так однозначно і вона могла бути встановлена на більш високому рівні, я негайно сама за своєю особистою ініціативою внесу необхідну доплату, щоб не залишити навіть тіні сумніву в цьому чутливому для суспільства питанні», – говорила Венедіктова.

Пізніше з'ясувалося, що оренда коштувала їй втричі дешевше, але за проживання генеральний прокурор недоплатила.

З виконаних обіцянок Венедіктової можна відзначити завершення розслідування справи Катерини Гандзюк. 27 квітня Служба безпеки України під процесуальним керівництвом ОГП завершила досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою голови Херсонської облради Владислава Мангера і помічника-консультанта депутата цієї ж ради Олексія Левіна в організації нападу на активістку. Мангер підозрюється в тому, що за попередньою змовою з Левіним організував завдання тяжких тілесних ушкоджень Гандзюк, внаслідок яких вона померла.

Згодом стало відомо, що в зв'язку з встановленням додаткових обставин досудове розслідування поновили. 28 липня 2020-го обвинувальний акт направили до суду, судовий розгляд триває.

Крім того, Венедіктова, як і обіцяла, продовжує реформування органів прокуратури. У процесі реформи професійну атестацію пройшли 64% працівників. З вересня 2020 року розпочали роботу оновлені обласні прокуратури, а з 15 березня – окружні прокуратури.

Як і обіцяла, генпрокурор провела аудит справ, які перебувають під процесуальним керівництвом у її відомстві.

Відзначимо, всі обіцянки Ірини Венедіктової можна подивитися тут.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна подивитися результати роботи Офісу генпрокурора в 2016-2020 роках.

Також наш журналіст Олег Новіков писав, як генпрокурор Венедіктова виконує волю президента «пересаджати всіх корупціонерів».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: