Харківські угоди: Азарову оголосили підозру у держзраді

Читать на русском
Як заявили у ОГП,  Микола Азаров за попередньою змовою з на той момент президентом Віктором 
 Януковичем вчинив дії на шкоду суверенітетові України.
Микола АзаровФото: facebook.com/nikolaj.azarov

Колишньому прем'єр-міністру України Миколі Азарову оголосили підозру у державній зраді в рамках розслідуваннях справи щодо так званих Харківських угод.

Про це повідомила пресслужба Офісу генпрокурора в середу, 24 березня.

Харківські угоди: в чому суть документа і як за нього голосували в Раді VI скликанняХарківські угоди від 2010 року вивчають правоохоронці. Нагадуємо, в чому їх суть і хто голосував в парламенті.

У повідомленні сказано, що Микола Азаров за попередньою змовою з на той момент президентом Віктором Януковичем вчинив дії на шкоду суверенітетові України, її територіальної цілісності і недоторканності.

За даними слідства, 20 квітня 2010 року він в Росії погодився на нав'язані президентом РФ Дмитром Медведєвим (на той час президентом) умови продовження терміну перебування Чорноморського флоту РФ в Криму на 25 років під приводом отримання знижки на газ.

З 21 квітня по 23 квітня 2010 року він забезпечив узгодження проєкту Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту і закону про його ратифікацію без фактичного розгляду документів уповноваженими органами, відзначили у Офісі генпрокурора.

«Крім того, ексочільник уряду у квітні 2010 року на закритому засіданні Кабінету міністрів України підписав розпорядження про схвалення вказаної угоди урядом України та, в порушення закону України «Про міжнародні договори України», вніс проєкт Угоди на розгляд президентові України», - додали у відомстві.

В Офісі генпрокурора підкреслюють, що такі дії з боку Азарова дали можливість Віктору Януковичу підписати у Харкові відповідну Угоду від імені Кабміну (між Україною та РФ). А 23 квітня Янукович зміг внести законопроект про ратифікацію як невідкладний до Верховної Ради.

«В результаті підписання і ратифікації «Харківських угод» були штучно створені передумови для нарощування військ РФ у Криму, вторгнення російської армії і окупації півострова», - йдеться в повідомленні.

У ОГП також заявили, що Азаров своїми діями допомагав у проведенні підривної діяльності проти України, яка полягала у втручанні в її внутрішню і зовнішню політику.

Крім того, колишній прем'єр намагався скоротити економічний і оборонний потенціал, знизити обороноздатність України та посилити її економічну залежність від РФ, додали у відомстві.

Нагадаємо, на засіданні РНБО 11 березня розглядали стратегію деокупації та реінтеграції анексованого Криму.

У цьому контексті СБУ доручили провести перевірку по кожному з 239 депутатів ВР, які голосували у 2010 році за ратифікацію «Харківських угод» - коли Україна продовжила перебування Чорноморського флоту Росії на базах в Криму в обмін на газ. На думку РНБО, саме ці дії створили грунт для захоплення півострова Росією.

Пізніше СБУ відкрила справу за статтею про державну зраду за підготовку, підписання та ратифікацію «Харківських угод».

Ще в січні цього року ДБР повідомило про підозру Януковичу за підписання «харківських угод».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: