Разумков припустив, чи покарають нардепів за Харківські угоди

Читать на русском
Депутати не несуть відповідальності за голосування, в тому числі - і щодо Харківських угод. Це прописано у Конституції, заявив спікер ВР Дмитро Разумков. Однак РНБО може притягнути до відповідальності організаторів угод.
фото УП

Депутати, які у 2010 році голосували за так звані Харківські угоди, згідно із законом не несуть відповідальності за свої голосування. Однак РНБО в рамках розслідування цієї справи може притягнути до відповідальності організаторів цих «угод».

Про це заявив спікер Ради Дмитро Разумков на брифінгу після засідання погоджувальної ради в понеділок, 15 березня.

«Хто в домі господар»: навіщо в РНБО згадали про Харківські угодиОб'єктом уваги Ради нацбезпеки стали депутати, які ратифікували Харківські угоди в 2010 році.

«Я добре пам'ятаю Конституцію, стаття 80 говорить про те, що, на щастя чи на жаль, народні депутати не несуть відповідальність за свої дії при голосуванні в стінах Верховної ради. Навіть сьогодні, коли знята депутатська недоторканність...Тому я не впевнений, що в повному обсязі та ідея, яка була озвучена, може бути реалізована. Але, подивимося: суд є суд», – сказав він.

При цьому Разумков додав, що інші учасники процесу – ті, хто готував угоди, ініціював розгляд питання, – вони дійсно можуть понести відповідальність.

«Ті, хто були залучені до цього процесу, вони дійсно можуть понести покарання, якщо вони діяли не в інтересах України, тим більше, якщо вони діяли в інтересах іншої держави», – підкреслив спікер.

Нагадаємо, на засіданні РНБО 11 березня розглядали Стратегію деокупацію і реінтеграції анексованого Криму.

У цьому контексті СБУ доручили провести перевірку по кожному з 239 депутатів ВР, які голосували у 2010 році за ратифікацію «Харківських угод» - коли Україна продовжила перебування Чорноморського флоту Росії на базах в Криму в обмін на газ. На думку РНБО, саме ці дії створили підґрунтя для захоплення півострова Росією.

Пізніше СБУ відкрила справу за статтею держзрада за підготовку, підписання та ратифікацію «Харківських угод».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: