Які резонансні кримінальні провадження були закриті за останні два роки

Читать на русском

В Україні якщо гучне кримінальне провадження й потрапляє до суду, то здебільшого розсипається через відсутність доказів. Через таку ж причину слідчі вимушені закривати більшу кількість резонансних справ. «Слово і діло» пропонує подивитись, які гучні провадження були закриті протягом останніх двох років.

Справа Довгого щодо землі на Жуковому острові

У грудні 2017 року САП закрила кримінальне провадження за підозрою тодішнього нардепа від депутатської групи «Воля народу» Олеся Довгого в зловживанні службовим становищем щодо заволодіння землею на Жуковому острові в Києві. Йшлося про суму збитків у 81,72 млн грн.

Як пояснили у САП, справу закрили через неможливість отримати достатньої кількості доказів і вичерпання можливості їхнього отримання.

«Слідством встановлено, що питання передачі земельних ділянок у власність вирішувалося виключно на пленарних засіданнях сесії Київради за результатами голосування. Такому голосуванню передувало виготовлення та почергове опрацювання необхідного пакету документів низкою колегіальних органів, установ та комісій, а саме управлінням земельних ресурсів КМДА, постійними комісіями Київради (земельна, архітектури та містобудування), контролюючими органами, управлінням правового забезпечення Київради», – пояснив нашому журналісту слідчий у справі.

Докази довелося збирати через 10 років після події, тому більшість свідків – депутатів міськради, не змогли згадати подробиці пленарного засідання 1 жовтня 2007 року. До того ж, електронна система інформаційного забезпечення Київради була знищена. Таким чином слідство дійшло висновку, що можливості отримати достатні докази для доведення винуватості Довгого фактично вичерпані.

Рюкзаки Авакова для Нацгвардії

У липні 2018 року САП закрила кримінальне провадження про так звані «рюкзаки Авакова» для Нацгвардії через відсутність «прямих достатніх доказів», що фігуранти справи «були обізнані з планом поставки саме неякісних рюкзаків».

Нагадаэмо, фігурантами справи були син міністра внутрішніх справ Олександр Аваков та ексзаступник міністра Сергій Чеботар.

«Умисел вказаних осіб на заподіяння майнової шкоди МВС України, поза розумним сумнівом, не доведений, оскільки Володимиром Литвином висунута версія про одноосібне вчинення кримінального правопорушення», – йдеться в прокурорській постанові.

Всю провину на себе взяв Володимир Литвин – представник фірми-переможця тендеру на поставку рюкзаків. Литвина засудили за шахрайство, він відшкодував державі понад 4 млн грн, хоча слідство вважало, що збитки становили 14 млн грн. Нещодавно суд звільнив його від покарання.

Справа «Роттердам плюс»

У серпні 2020 року САП закрила кримінальне провадження в справі 18,87 млрд грн збитків від впровадження Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, формули «Роттердам плюс».

У коментарі журналісту «Слово і діло» прокурор САП Віталій Пономаренко підтвердив закриття справи. За його словами, комплексна експертиза не підтвердила завдання збитків від формули «Роттердам плюс». Прокурор додав, що частина справи щодо фінансових операцій з кредитними зобов'язаннями та цінними паперами групи компаній ДТЕК на міжнародному фінансовому ринку не закрита.

Також протягом останніх двох років були закриті гучні справи щодо приватизації аеропорту «Одеса», де фігурували посадовці Одеської міської ради, а також – про хабар з «чорної бухгалтерії Партії регіонів», де фігурував ексголова ЦВК Охендовський.

Раніше «Слово і діло» аналізувало, що протягом року роботи встиг зробити Вищій антикорупційний суд.

Також ми писали, які обіцянки та гучні заяви робили генпрокурори щодо резонансних справ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: