Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Генеральний прокурор України

Венедіктова пообіцяла у 2021 році забезпечити підготовку передачі до суду справ Майдану «за основними провадженнями»

18 лютого 2021 року генеральний прокурор України Ірина Венедіктова пообіцяла у 2021 році забезпечити підготовку передачі до суду справ Майдану «за основними провадженнями»: «Цього року ми забезпечимо закінчення слідства в основних справах Майдану з тим, щоб кожний, хто вчинив злочин, поніс справедливе покарання».
Виконано
Сказано 18 лютого 2021 р.

Джерело

  • https://ua.interfax.com.ua/news/general/724322.html
  • https://www.facebook.com/VenediktovaIryna/posts/232272995201684
  • Лист ДБР
  • https://dbr.gov.ua/news/dbr-zavershilo-dosudove-rozsliduvannya-shhodo-zlochiniv-yanukovicha-ta-inshih-9-ti-visokoposadovciv-pid-chas-akcij-protestu-u-2014-roci-video

Результат

У листопаді 2021 року ДБР завершило досудове розслідування щодо злочинів Януковича та інших 9-ти високопосадовців під час акцій протесту у 2014 році. Розслідування кримінального провадження щодо злочинної групи Януковича тривало 8 років. Під час розслідування було зібрано понад 1,5 тисячі томів доказів. До складу злочинної групи високопосадовців входили: Міністр оборони України; Голова Служби безпеки України та його перший заступник – керівник Антитерористичного центру; Міністр внутрішніх справ України та його заступник; начальник Головного управління – командувач внутрішніх військ МВС України; тимчасово виконувач обов’язків начальника Головного управління МВС України в м. Києві; заступник начальника Головного управління – начальник міліції громадської безпеки ГУМВС України в м. Києві; командир ПМОП «Беркут», підпорядкованого ГУМВС України в м. Києві.

Усі перелічені високопосадовці підозрюються у вчиненні тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень під час масових акцій протесту, які проходили у центрі Києва з 18 до 20 лютого 2014 року, а саме: вчиненні терористичного акту з метою залякування населення, що призвело до настання тяжких наслідків та загибелі людей; спричиненні учасникам акцій протесту тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, умисних вбивств та замахів на умисні вбивства з використанням вогнепальної зброї та спецзасобів; перевищенні влади та службових повноважень, що супроводжувалося насильством, застосуванням зброї та спеціальних засобів і спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом правам, інтересам окремих громадян, державним та громадським інтересам, інтересам юридичних осіб; незаконному перешкоджанні організації та проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій.

Встановлено, що через дії цієї організованої злочинної групи лише за три дні загинуло 76 громадян та понад 800 отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.

Після ознайомлення з матеріалами справи стороною захисту обвинувальний акт буде направлено до суду. Обіцянці присвоєно статус «виконано».