«Труба Медведчука»: підозрюваному експерту визначили заставу

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив частково клопотання детектива Національного бюро про обрання запобіжного заходу.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд визначив 272 400 грн застави колишній заступниці директора з будівництва державного підприємства «Український державний науково-дослідний і проєктний інститут азотної промисловості і продуктів органічного синтезу» (УкрДІАП), яку НАБУ і САП підозрюють у допомозі забрати у держави частину нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок».

Про це повідомляє прес-служба ВАКС.

«1 березня слідча суддя ВАКС частково задовольнила клопотання детектива НАБУ та застосувала до колишньої заступниці директора з будівництва ДП «УкрДІАП» запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 272 400 грн. Її підозрюють у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 365-2, ч. 2 ст. 384 КК України», – інформує суд.

У ВАКСі також додали, що на підозрювану поклали наступні обов'язки: прибувати за першою вимогою; не відлучатися з Києва без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або роботи; утримуватись від будь-якого спілкування з особами, зазначеними в ухвалі та здати на зберігання закордонні паспорти.

За інформацією «Слово і діло» з власних джерел, йдеться про Ольгу Конопліну.

Раніше ВАКС заарештував частину магістрального нафтопродуктопроводу «Самара–Західний напрямок». До цього президент України Володимир Зеленський наклав санкції на народного депутата Віктора Медведчука, в тому числі через його контроль над вказаним нафтопроводом. Також в указі президента вирішено націоналізувати цю трубу.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили експертці про підозру у зловживанні повноваженнями та у введенні в оману суду. За версією НАБУ, підозрювана склала завідомо недостовірний висновок, який став підставою для винесення рішення Господарського суду Рівненської області, який у серпні 2017 року відмовив у визнанні права власності на частину нафтопродуктопроводів «Самара – Західний напрямок» за державою. На думку детективів, експертка винесла цей висновок в інтересах ТОВ «Прикарпатзахідтранс», яке отримало у власність частину магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок».

Як відомо, НАБУ розслідує факт заволодіння частинами нафтопродуктопроводів «Самара-Західний напрямок» та «Грозний-Армавір-Трудова». Ці трубопроводи були збудовані за часів СРСР і перебували у загальносоюзній власності. Після проголошення незалежності трубопроводи протяжністю 1 433 км мали перейти у власність України. Однак службові особи дочірнього підприємства «Прикарпатзахідтранс» Російської акціонерної компанії «Транснафтопродукт» їх не віддали. Станом на 1 листопада 1992 року вартість майна становила 8,18 млн доларів.

У 2011 році Господарський суд Рівненської області задовольнив позов заступника Генерального прокурора і витребував частини нафтопродуктопроводів у російської компанії, визнавши право власності за державою Україна. Апеляційний та Вищий господарський суд у 2014-2015 роках рішення підтвердили. Втім 21 квітня 2015 року суддя Господарського суду Рівненської області Ярослава Гудзенко за одне засідання за заявою «Прикарпатзахідтрансу» про перегляд за новими обставинами це рішення скасувала.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: