Заволодіння нафтопроводом: НАБУ повідомило експерту про підозру

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку разом із спецслужбою та Офісом генпрокурора повідомили про підозру експерту.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру колишньому заступнику директора ДП «Український державний науково-дослідний і проектний інститут азотної промисловості та продуктів органічного синтезу» (УкрДІАП), який допоміг у заволодінні нафтопроводом «Самара-Західний напрямок».

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

«НАБУ та САП спільно з ГСУ СБУ за процесуального керівництва ОГП повідомили про підозру колишньому заступнику директора ДП «УкрДІАП» у зловживанні нею службовими повноваженнями як особою, яка надає послуги експерта та у складанні неправдивого висновку експерта в суді», – інформує відомство.

За версією НАБУ, підозрювана склала завідомо недостовірний висновок, який став підставою для винесення рішення Господарського суду Рівненської області, який у серпні 2017 року відмовив у визнанні права власності на частину нафтопродуктопроводів «Самара – Західний напрямок» за державою. На думку детективів, експертка винесла цей висновок в інтересах ТОВ «Прикарпатзахідтранс», яке отримало у власність частину магістрального нафтопродуктпроводу «Самара – Західний напрямок».

Як відомо, НАБУ розслідує факт заволодіння частинами нафтопродуктопроводів «Самара-Західний напрямок» та «Грозний-Армавір-Трудова». Ці трубопроводи були збудовані за часів СРСР і перебували у загальносоюзній власності. Після проголошення незалежності трубопроводи протяжністю 1 433 км мали перейти у власність України. Однак службові особи дочірнього підприємства «Прикарпатзахідтранс» Російської акціонерної компанії «Транснафтопродукт» їх не віддали. Станом на 1 листопада 1992 року вартість майна становила 8,18 млн доларів.

У 2011 році Господарський суд Рівненської області задовольнив позов заступника Генерального прокурора і витребував частини нафтопродуктопроводів у російської компанії, визнавши право власності за державою Україна. Апеляційний та Вищий господарський суд у 2014-2015 роках рішення підтвердили. Втім 21 квітня 2015 року суддя Господарського суду Рівненської області Ярослава Гудзенко за одне засідання за заявою «Прикарпатзахідтрансу» про перегляд за нововиявленими обставинами це рішення скасувала.

За інформацією видання «Наші гроші», у 2015 році російський оператор нафтопродуктів «Транснефть» заявив про продаж «Прикарпатзахідтрансу». Наразі власником української фірми вказана швейцарська фірма Industry Trading Company SA німця Анатолія Шефера, який пов'язаний з оточенням народного депутата від фракції ОПЗЖ Віктора Медведчука.

Своєю чергою Міністерство оборони України допомогло запустити нафтопровід в роботу, викупивши звідти старе дизельне пальне щоб власники трубопроводу змогли качати по ньому нове з Росії. Поставками трубопровідного дизельного пального з Росії також займається компанія, яку пов'язують з оточенням Медведчука.

Нагадаємо, ВАКС не зняв арешт з майна в цій справі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: