Медведчук і його дружина потрапили під санкції РНБО – Данілов

Читать на русском
Україна впровадила санкції проти народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука і його дружини Оксани Марченко за фінансування тероризму. Про це заявив секретар РНБО Олексій Данилов 19 лютого.
president.gov.ua

Україна впровадила санкції проти народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука і його дружини Оксани Марченко за фінансування тероризму. Крім того, під санкції РНБО ще низка осіб і компаній.

Про це на брифінгу заявив секретар РНБО Олексій Данілов за підсумком засідання Ради нацбезпеки у п'ятницю, 19 лютого.

Санкції проти каналів Медведчука: захист інфопростору чи наступ на свободу словаУ своїй колонці політичний експерт Слово і діло Валентин Гладких робить спробу подолати пропагандистські штампи.

Данілов, зокрема, озвучив список громадян, щодо яких Україна вирішила впровадити санкції.

Всього в переліку - 19 юридичних та 8 фізичних осіб, з них п'ятеро - громадяни Росії.

Так, санкції запроваджуються проти Віктора Медведчука та Оксани Марченко - громадяни України, Наталі Лавренюк (громадянка України, цивільна дружина нардепа Тараса Козака), Костянтина Вацьківського (громадянин РФ), Віталія Донченка (громадянин РФ), Сергія Лісогора (громадянин РФ), Олександра Маслюка (громадянин РФ), та Михайла Попова (громадянин РФ).

При цьому секретар РНБО уточнив, що санкції проти Медведчука, Марченко і інших шести вищезгаданих громадян запровадять через фінансування тероризму, яке в ході розслідування виявила СБУ.

За словами Данілова, на все майно, яке потрапило під санкції, буде накладено арешт.

Секретар РНБО підтвердив, що під санкції потрапили і п'ять літаків, якими Медведчук і Козак літали до Росії (за маршрутом Київ-Москва). Крім того, санкції застосують до компаній, які обслуговують ці літаки, сказав він.

Данілов додав, що арешт також накладається на частину активів телеканалу «1+1», які належать дружині Медведчука Оксані Марченко. Сам канал продовжить мовлення, однак Марченко не зможе продати свою частину, уточнили в РНБО.

Санкції РНБО будуть діяти три роки.

Нагадаємо, 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів в дію рішення РНБО про санкції проти телеканалів NewsOne, ZIK та «112 Україна», а також їх власника – народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака (якого називають «правою рукою» Віктора Медведчука).

Телеканали припинили своє мовлення. У РНБО заявили, що скасувати блокування каналів неможливо. У відомстві також пояснили, чому одразу не запровадили санкції проти Медведчука.

«Слово і діло» пропонує подивитися, як розвивалися події навколо каналів Медведчука останні кілька років.

Також ми склали детальну інфографіку – які ще країни світу блокували телеканали і чому.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: