Друге «втручання» у справу Бахматюка: до ВАКС не надійшли матеріали

Читать на русском
Апеляційна палата відклала засідання з розгляду скарги прокурора САП на рішення Печерського суду столиці.
апеляційна палата Вищого антикорупційного судуфото: «Слово і діло»

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду не отримала від Печерського районного суду Києва матеріали судового рішення, яким зобов'язали генеральну прокурорку Ірину Венедіктову вирішити спір про підслідність у справі олігарха Олега Бахматюка про заволодіння 1,2 млрд грн рефінансування Національного банку України.

Про це журналісту «Слово і діло» повідомив речник АП ВАКС Вадим Кліщенко.

«Судове засідання було відкладено. На даний час матеріали (з Печерського райсуду Києва – ред.) не надійшли», – сказав він.

Нещодавно Печерський суд Києва зобов'язав Венедіктову вирішити спір про підслідність у справі Бахматюка. У НАБУ назвали це рішення столичного суду черговим втручанням у провадження про заволодіння 1,2 млрд грн рефінансування Нацбанку.

Нагадаємо, влітку 2020 року Печерський суд зобов'язав Венедіктову закрити справу Бахматюка. Пізніше вона це зробила. Однак, САП оскаржила рішення Печерського суду в АП ВАКС. Антикорупційний суд скаргу задовольнив і скасував ухвалу столичного райсуду. В результаті Венедіктова поновила справу Бахматюка.

Як відомо, НАБУ і САП повідомили Бахматюку про підозру в організації заволодіння 1,2 млрд грн рефінансування НБУ. Пізніше апеляційна палата Вищого антикорупційного суду заочно взяла його під варту. Слідство з'ясувало, що в жовтні 2014 року ВіЕйБі банк, віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. Хоча ВіЕйБі банк не подав всіх необхідних для цього документів (як програму фінансового оздоровлення банку, спрямовану на вирішення впродовж терміну користування стабілізаційним кредитом проблем ліквідності, поліпшення структури активів, дохідності, рентабельності тощо), правління Нацбанку, всупереч вимогам законодавства, надало позитивну відповідь.

При цьому вартість нерухомості, переданої в заставу НБУ, завищили майже в 25 разів шляхом складення підроблених звітів про оцінку. Експертиза під час досудового розслідування встановила, що реальна вартість заставленої нерухомості становить 72,62 млн грн попри 1,8 млрд грн, заявлених ВіЕйБі банком. Тим не менше, знаючи про завищену вартість заставного майна та відсутність усіх необхідних документів, службові особи НБУ надали 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту ВіЕйБі банку. Це на додачу до раніше вже отриманих від Нацбанку та не повернутих 3 млрд грн кредитів.

За 40 днів по тому, у листопаді 2014 року, НБУ визнав ВіЕйБі банк неплатоспроможним. Стабілізаційний кредит у 1,2 млрд грн, отриманий від НБУ терміном на два роки, ВіЕйБі банк не повернув.

Водночас адвокати Бахматюка стверджують, що дві інші офіційні експертизи підтвердили правомірність оцінки заставного майна ВіЕйБі банку. А обставини отримання третьої, яку використовує НАБУ, встановлюють слідчі Державного бюро розслідувань за фактом складання можливого завідомо неправдивого висновку експертом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: