Печерський суд зобов'язав Венедіктову закрити справу Бахматюка – фото

Читать на русском

Столичний райсуд розглянув скаргу у справі аграрного олігарха, яку розслідують детективи Національного бюро.
Олег Бахматюк

Печерський районний суд Києва зобов'язав генеральну прокурорку Ірину Венедіктову скасувати постанову колишнього першого заступника генпрокурора Віталія Каська про відновлення справи олігарха Олега Бахматюка про заволодіння 1,2 млрд грн ВіЕйБі банком і закрити її.

Відповідне рішення суду оприлюднили в пресслужбі компанії «Укрлендфармінг».

«Зобов'язати генерального прокурора розглянути клопотання про скасування постанови першого заступника генпрокурора Віталія Каська про скасування постанови про закриття справи і скасувати його постанову», – йдеться в ухвалі.

Від «Слово і діло»: вказану справу розслідують детективи Національного антикорупційного бюро. Згідно Кримінального процесуального кодексу України, скарги і клопотання в цій справі має розглядати Вищий антикорупційний суд, а не Печерський райсуд Києва.

Як відомо, НАБУ повідомило про підозру Бахматюку. Також його оголосили в розшук. Нещодавно апеляційна палата Вищого антикорупційного суду заочно заарештувала аграрного олігарха.

Слідство з'ясувало, що в жовтні 2014 року ВіЕйБі банк, віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. Хоча ВіЕйБі банк не подав всіх необхідних для цього документів (як програму фінансового оздоровлення банку, спрямовану на вирішення впродовж терміну користування стабілізаційним кредитом проблем ліквідності, поліпшення структури активів, дохідності, рентабельності тощо), правління Нацбанку, всупереч вимогам законодавства, надало позитивну відповідь.

При цьому вартість нерухомості, переданої в заставу НБУ, завищили майже в 25 разів шляхом складення підроблених звітів про оцінку. Експертиза під час досудового розслідування встановила, що реальна вартість заставленої нерухомості становить 72,62 млн грн попри 1,8 млрд грн, заявлених ВіЕйБі банком. Тим не менше, знаючи про завищену вартість заставного майна та відсутність усіх необхідних документів, службові особи НБУ надали 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту ВіЕйБі банку. Це на додачу до раніше вже отриманих від Нацбанку та не повернутих 3 млрд грн кредитів.

За 40 днів по тому, у листопаді 2014 року, НБУ визнав ВіЕйБі банк неплатоспроможним. Стабілізаційний кредит у 1,2 млрд грн, отриманий від НБУ терміном на два роки, ВіЕйБі банк не повернув.

Водночас адвокати Бахматюка стверджують, що дві інші офіційні експертизи підтвердили правомірність оцінки заставного майна ВіЕйБі банку. А обставини отримання третьої, яку використовує НАБУ, встановлюють слідчі Державного бюро розслідувань за фактом складання можливого завідомо неправдивого висновку експертом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: