У НАБУ відреагували на нове рішення у справі Бахматюка

Читать на русском
У Національному бюро вважають, що столичний райсуд вдруге втрутився у розслідування детективів стосовно українського олігарха.

Печерський районний суд міста Києва вдруге незаконно втрутився в розслідування Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури за підозрою олігарха Олега Бахматюка в організації заволодіння 1,2 млрд грн рефінансування Національного банку України.

Так у пресслужбі НАБУ відреагували на нове рішення суду, яким зобов'язали вирішити питання підслідності у справі.

«Печерський райсуд міста Києва вдруге незаконно втрутився в розслідування НАБУ та САП щодо розкрадання 1,2 млрд грн кредиту НБУ, наданого ВіЕйБі Банку. Цього разу, крім «традиційного» питання підслідності, вирішити яке зобов'язали генерального прокурора, 21 січня суд в мотивувальній частині «вирішив», що підозри, повідомлені організаторам схеми ще в листопаді 2019 року, необґрунтовані», – повідомляє бюро.

В НАБУ додали, що також у рішенні Печерського суду нібито встановлений конфлікт інтересів в діях директора бюро Артема Ситника, проте визначати наявність цього конфлікту за повноваженням має Національне агентство з питань запобігання корупції, а не суд. Там додали, що злочини розслідують детективи, а не керівник НАБУ, який не має слідчої функції та не є керівником органу досудового розслідування за законом.

Справа Бахматюка: Венедіктову зобов'язали вирішити спір про підслідністьСтоличний райсуд розглянув скаргу адвоката українського олігарха на бездіяльність очільниці Офісу генпрокурора.

«Тому говорити про якийсь конфлікт інтересів взагалі не можна. Директор НАБУ не може входити до групи детективів, які розслідують злочин. Детективи у розслідуванні є незалежними, і це гарантується Законом «Про Національне антикорупційне бюро», – пояснили в відомстві.

У НАБУ нагадали, що справа Бахматюка підслідна їм та прокурорам САП, а це означає, що забирати і передавати її іншим органам досудового розслідування не можна. До того ж, Печерський суд, як вважають у бюро, не може ухвалювати рішення в цій справі, оскільки вона підсудна Вищому антикорупційному суду.

«Насторожує системність, із якою Печерський районний суд ухвалює незаконні рішення у справах НАБУ та САП, а згодом – фізично блокує апеляційне оскарження, не віддаючи матеріали до АП ВАКС. Тим самим судді допомагають особам, викритим на корупційних зловживаннях, уникнути відповідальності за шкоду, завдану інтересам держави», – наголосили у відомстві.

Нагадаємо, влітку 2020 року Печерський суд зобов'язав Венедіктову закрити справу Бахматюка. Пізніше вона це зробила. Однак, САП оскаржила рішення Печерського суду в АП ВАКС. Антикорупційний суд скаргу задовольнив і скасував ухвалу столичного райсуду. В результаті Венедіктова поновила справу Бахматюка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: