COVID-вакцинація в Україні: що обіцяють політики

Читать на русском
Володимир Зеленський, Денис Шмигаль і Дмитро Разумков обіцяють вакцинуватися від коронавірусу власним коштом.

Україна в лютому повинна, нарешті, розпочати вакцинацію населення від коронавірусу. До кінця місяця від COVAX надійде перша партія вакцин – 100-200 тисяч доз для першої черги на вакцинацію. За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, мета – до кінця 2022 року прищепити щонайменше 50% населення країни. «Слово і діло» пропонує подивитися, що члени Кабміну, президент і депутати обіцяли стосовно COVID-вакцинації.

Старт вакцинації в лютому і COVID-паспорти: що обіцяють Зеленський і Кабмін

Центральна обіцянка і від прем'єра Дениса Шмигаля, і від голови МОЗ Максима Степанова – розпочати вакцинацію від коронавірусу в лютому. «Ми відразу говорили, що почнемо в лютому або в березні 2021 року. Це було відразу сказано, виходячи з наших переговорів. Я точно знаю, що ми почнемо вакцинуватися з лютого поточного року. Це те, що у нас точно є. Якщо ми орієнтуємося на те, що у нас підписано з компанією Sinovac, це 700 тисяч доз, вони нам повинні поставити протягом 30 календарних днів з дня реєстрації», – заявив Степанов.

Вчора, 25 січня, президент Володимир Зеленський підтвердив, що вакцинація від COVID-19 стартує в лютому: «У нас є хороші новини щодо вакцини проти COVID-19. Уже в лютому почнеться вакцинація. Ми очікуємо, що незабаром в Україні надійде один мільйон доз вакцини: перший мільйон – від провідної міжнародної компанії. Деталі зможемо озвучити найближчим часом».

Звичайно, з початком вакцинації населення України сильно відстає від інших країн. За даними порталу Our World in Data, вакцинацію почали вже близько 60 країн світу, включно з країнами Європейського Союзу.

Степанов виконав обіцянку підписати технічні документи на отримання вакцини від коронавірусу. 4 грудня міністр підписав їх в рамках ініціативи COVAX. За цим механізмом Україна повинна отримати 8 млн доз препарату.

Також глава МОЗ пообіцяв запровадити паспорти про проведення вакцинації від COVID-19: «Все, що ви говорите про паспорти, про інші документи, які будуть отримувати громадяни Європейського Союзу, будуть отримувати також і громадяни України». Відзначимо, раніше «Слово і діло» вже розібралося, що таке COVID-паспорти і в яких країнах їх уже видають.

Пандемія COVID-19: які країни вже розпочали вакцинаціюВакцинацію населення проти коронавірусу почали вже більше 30 країн світу – серед них США і країни ЄС.

Кілька обіцянок щодо вакцинації дав Зеленський. У жовтні президент запевнив, щойно в світі з'явиться вакцина від коронавірусу, будуть укладені контракти на її постачання в Україну. Натепер у нас є технічні документи для отримання вакцини в рамках COVAX. Також наприкінці грудня МОЗ уклало контракт з китайською компанією Sinovac. За умовами договору, перша партія вакцини в кількості 700 тисяч доз буде поставлена в Україну протягом 30 днів після офіційної реєстрації.

Крім того, Зеленський обіцяв додати до цього всього ще українську вакцину від коронавірусу. Раніше ми писали, що відомо про розроблення української вакцини і хто за цим стоїть.

Окремо президент пообіцяв, що вакцин від COVID-19 «вистачить усім», а в план вакцинації внесуть громадян України з тимчасово окупованих територій. Наприкінці грудня міністр Кабмін Олег Немчінов розповів, що українців з окупованих територій Донбасу можуть прищеплювати на КПВВ.

Зеленський заявив, що буде вакцинуватися від коронавірусу власним коштом: «Я нічого безкоштовно як президент не беру. Коли ми говоримо з компаніями, які будуть поставляти в Україну вакцину, вони просять відкрити для них комерційний ринок. Це говорить про те, що є сегмент людей у всьому світі, і наша країна не виняток, які не будуть звертати увагу на ціну. Вони розуміють, що у держави є пріоритетні групи населення – це бідні люди, лікарі, армія, вчителі, люди з важкими хворобами. Тому такі, як я, будемо вакцинуватися за свої гроші. Це нормально».

Аналогічну обіцянку дав Денис Шмигаль: «Сам буду вакцинуватися за свої гроші в другу або третю чергу, коли офіційно зареєстрована вакцина надійде в клініки». До речі, в усьому світі зараз інша практика: перші особи держави прищеплюються першими, щоб показати населенню приклад. На нашій інфографіці можна подивитися, хто зі світових лідерів вже зробив щеплення.

Спікер парламенту Дмитро Разумков теж пообіцяв вакцинуватися власним коштом, аргументуючи це тим, що у нього «достатня заробітна плата».

Вакцинація від коронавірусу: що обіцяють нардепи

Зробити щеплення від коронавірусу вже пообіцяли депутат від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко, нардеп від «Слуги народу» Олексій Ковальов і глава фракції Давид Арахамія. Причому Арахамія обіцяв зробити це за свої гроші і в режимі онлайн: «Точно буду вакцинуватися, але буду вакцинуватися за гроші. Не хочу забирати безкоштовну вакцину у тих людей, які не можуть собі це дозволити. Всю сім'ю я буду вакцинувати за власні кошти. Будемо вас запрошувати на трансляцію вакцинації».

Депутат і глава парламентського комітету з питань охорони здоров'я Михайло Радуцький обіцяв створити в Україні реєстр осіб, вакцинованих від COVID-19. «Це потрібно дуже з багатьох причин. Ми повинні знати кількість провакцинованих і без реєстру це буде дуже важко зробити», – зазначив він.

Ярослав Железняк виконав обіцянку про те, що «Голос» з трибуни парламенту представить свій план COVID-вакцинації. 15 грудня нардеп Ольга Стефанишина представила план і рекомендації уряду щодо проведення вакцинації, відповідний проєкт постанови був зареєстрований наступного дня.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало про план COVID-вакцинації в Україні та інших країнах світу.

Також ми розібралися, як видають медичні довідки тим, хто хворів на коронавірус, і як нараховуються виплати за тимчасову втрату працездатності.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: