Українська вакцина: унікальна наукова розробка чи передвиборчий піар

Читать на русском
Гучні заяви влади про можливість створення української вакцини від коронавірусу викликають надто багато запитань.
Слово і діло

Про те, що в Україні розробляється вакцина від COVID-19 спочатку повідомили в Офісі президента, згодом – сам Володимир Зеленський під час інтерв’ю кільком телеканалам та представник американської фірми, що розробляє прототип вакцини. Мовляв, через 9 місяців, максимум за рік, українці матимуть власну вакцину, потрібно лише виділити гроші на клінічні дослідження. Така новина мала би стати сенсацією та промінчиком надії на тлі зростання кількості хворих, але поки що викликає більше запитань, ніж обнадійливих емоцій. «Слово і діло» розбиралося, що відомо про розробку української вакцини та хто за цим стоїть.

Що заявили у Зеленського?

Відомо, що президент України зустрічався із представниками американської фірми, які розповіли главі держави, що спільно з фахівцями Інституту мікробіології можуть створити вакцину від коронавірусу за умови фінансування з боку держави.

«Розробники представили главі держави результати доклінічної фази дослідження оригінального українського кандидата у вакцини. Ці дослідження тривали шість місяців і включають наявність нейтралізації вірусу COVID-19 у культурі інфікованих клітин людини. Цей кандидат оригінальної української вакцини створюється на основі унікального підходу», – повідомили в Офісі президента.

Стало відомо, коли українську COVID-вакцину почнуть випробовувати на людяхУкраїнську вакцину від коронавірусу вже успішно протестували на тваринах. Приблизно через три місяці її почнуть випробовувати на людях.

Зеленський сказав журналістам, що наразі не можна говорити про подробиці дослідження, до того ж, прототип вакцини має пройти клінічні дослідження.

«Вона (майбутня вакцина – ред.), скажу правду – унікальна. Це не пафос і не популізм. Вона унікальна, тому що не така як інші. У нас є матеріали, що дослідження велись, але не на людях, утім велись. Я не можу говорити сьогодні про терміни, але у будь-якому разі ви повинні зрозуміти наш підхід: попри на нашу українську вакцину, якщо у когось буде підтверджена раніше, ми будемо закуповувати препарат, у будь-якому випадку», – заявив президент.

Він сказав, що держава буде підтримувати вироблення цієї вакцини, а міністр МОЗ України Максим Степанов пообіцяв «всіляко сприяти подальшим крокам у проходженні всіх наступних фаз випробування».

До речі, раніше Степанов говорив про те, що Україна має налагодити власне виробництво вакцин і нині в країні є три виробники, які мають відповідні потужності.

Відомо, що держава готова виділити на створення вакцини 100-150 млн грн. Насправді це дуже скромне фінансування, якщо подивитись, які потужності, включаючи вже наявне обладнання, використовують великі розробники вакцин в світі.

Що пояснює розробник вакцини?

Представник американської фірми DiaPrep System Inc, який представляється міжнародним експертом у галузі охорони здоров'я і епідеміології Михайло Фаворов, на брифінгу повідомив, що унікальність вакцини в білку, що було розроблено спільно з українським Інститутом мікробіології. Доклінічно розробку тестували на тваринах у США, Туреччині, Франції. Клінічні дослідження мають проходити в Україні, за умови виділення коштів і за 9 місяців, максимум за рік вакцина буде готова.

За словами Фаворова, на відміну від вакцин, що розробляються у Великий Британії, низці американських лабораторій, в РФ, вони працюють над традиційною вакциною, але з використанням унікального білка, який отримали в Інституті мікробіології на основі наданих американською фірмою розробок. Наразі вже є підтвердження, що розробка здатна нейтралізувати коронавірус.

Дивно, що на «презентацію» винаходу чи «кандидата» в українську вакцину не запросили, власне, представників Інституту мікробіології, які могли би розповісти журналістам свою частину роботи над цим проєктом і як вони бачать подальші клінічні випробування та наскільки для України це фінансово доступно.

Сам Фаворов в ефірі ток-шоу «Право на владу» досить туманно розповідав про винахід та на цілком слушне запитання ведучої, чому він, громадянин США, не звернувся до американських лабораторій, які мають більш потужну матеріально-технічну базу, сказав, що йдеться суто про український винахід, зокрема, білка, і він, як науковець, не міг вкрасти роботу колег.

Яка реакція фахівців?

На це військовий епідеміолог, голова Військової медичної палати Сергій Кравченко, який також брав участь в ефірі, заявив, що вся історія з українською вакциною – це театральна постановка у гонитві за політичним піаром та афера бізнесмена Михайла Фаворова.

«Якщо ми продовжимо серйозну дискусію, я би попросив Михайла Фаворова повторити все те, що він говорив в Офісі президента в США англійською мовою, там дуже сильна система публічного права», – зауважив епідеміолог та звернувся до фахівців із захисту національної державності, щоби звернули увагу на цей випадок.

Щодо української компанії, яка також бере участь в історії з розробкою української вакцини, Кравченко повідомив, що ця фірма з 1996 року займалася торгівлею витратними матеріалами для лабораторій. Згодом зайнялася тестовими системами. Компанія Михайла Фаворова торгує експрес-тестами у третіх країнах.

У свою чергу, кандидат медичних наук, головний лікар одеської обласної лікарні (2005-2010 роках) Сергій Калинчук, зазначив, що він вже три місяці не використовує експрес-тести від цієї фірми, бо вони неінформативні.

Калинчук нагадав, як на початку епідемії COVID-19 вітчизняні виробники запропонували власну розробку ШВЛ, і ще до експертних висновків Кабмін підготував постанову про їхню закупівлю.

«Цей апарат був схожий на кліп з гумористичного журналу, але його представляли як дуже серйозну наукову розробку. І тільки після виступу Асоціації анестезіологів та реаніматологів все це скасували», – зазначив лікар.

Зрештою, після заяв на найвищому рівні про те, що Україна розробляє власну вакцину, є ризик, що коли в світі таки з’явиться справжня вакцина, нам її можуть і не продати.

За словами нардепа від «Голосу» Олександри Устинової, Україна долучилася до міжнародної ініціативи щодо вакцинації, і зможе отримати близько 8 млн доз вакцини, щойно вона з’явиться в світі.

«Коли я чую, що в Україні виробляється вакцина, я розумію що це може стати тим механізмом, коли нам весь світ скаже: «У вас же є своя! Чому ми вам маємо давати ту частину, яку мала би отримати Україна?», – застерегла нардеп та звернулася до СБУ, яка має контролювати такі речі.

До речі, Фаворов заявив, що на клінічні випробування Україна не виділила ані копійки. Поки що всі дослідження робилося на приватні кошти. «Ми показали, що з них можна зробити якщо будуть серйозні вкладення», – додав він.

Отже, поки кращі науковці світу б'ються над винаходом дієвої вакцини, регулярно роблять з цього приводу заяви, друкують дослідження у наукових журналах, в Україні тихою сапою вже давно працюють над власною розробкою, про яку першим чомусь повідомляє не наукове співтовариство країни чи автори дослідження, а президент країни, до того ж за кілька днів до виборів.

Чому наша Академія наук, яка бере участь у розробці, мовчить і не поспішає хизуватися унікальним досвідом? Чому не заявляє, скільки грошей потрібно для справжніх досліджень? Хто буде звітувати про ті мільйони, які вже готовий виділяти уряд? Чому сенсація про українську вакцину викликає більше запитань, ніж радості та надії?

Раніше «Слово і діло» розбиралось з експертом, як запобігти політичним маніпуляціям щодо української вакцини.

Також ми писали, що МОЗ планує створити окремий інститут вакцин.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: